Tedoo cu Brad Florescu

Ce poți face în Praga?

Varianta 2: Să nu vizitezi nimic. Să îți alegi un hotel mic, cald, de epocă. Să faci dragoste în fiecare zi și, în restul timpului, să scrii romane de dragoste.

PragueDSC_0094

Varianta 1: Să nu vizitezi nimic. Să te duci la mall în fiecare zi, pentru că sunt lucruri frumoase și mai ieftine decât la mall în România.

Varianta 2: Să nu vizitezi nimic. Să îți alegi un hotel mic, cald, de epocă. Să faci dragoste în fiecare zi și, în restul timpului, să scrii romane de dragoste.

Varianta 3: Să vizitezi tot. Dacă ești din ăla de nu poți sta locului, iată în continuare ce poți să vezi și să pozezi în Praga:

Charles Bridge

Podul a fost construit acum 650 de ani, de fapt, reconstruit, după ce inundațiile cele mai mari din istoria Pragăi au distrus vechiul pod. Luând în calcul câți turiști sunt zi de zi pe Charles Bridge, mă mir că nu cedează și ăsta!

Se zice că atunci când au reconstruit podul, au încercat să găsească o metodă să reziste mai mult și mai bine: metoda aleasă a fost să adauge ouă în zid. Se pare că asta a dus la o criză de ouă și prin muzee găsești poze cu zeci de căruțe care aduceau ouă în capitală, din orașele și satele din vecinătate.

Cele 30 de statui care veghează podul au un rol bine determinat: legenda spune că dacă îți pui o dorință și atingi orice obiect placat cu aur, dorința ți se împlinește și primești ca bonus de la statuie certitudinea că te vei întoarce încă o dată la Praga. Un fel de certitudine că o să ai din nou bani de avion și de hotel.

Cel mai bine e să te duci în vizită seara, înainte de apus, când nu mai e așa de aglomerat. Şi atunci poți să ai un “tete-à-tete” cu prima statuie de pe pod, Saint John of Nepomuk, despre care se spune că a fost omorât și aruncat peste pod, în apa Vltavei. Statuia are pe cap o coroană de stele, care a fost adăugată ulterior, pentru că în locul în care s-a înecat apare frecvent un inel de stele, care poate fi văzut de turiștii care au timp să își scufunde privirea în valuri.

Prague Castle

Este cel mai mare castel vechi din lume, conform Guinness Book of Records: 570 metri lungime și 130 metri lățime.

Aici este reședința Președintelui Cehiei, dar asta nu îi împiedică pe turiști să aibă acces la toate cele 60 de clădiri, biserici și palate care alcătuiesc, de fapt, un oraș, pentru care ai nevoie de cel puțin 5 ore, ca să îl vizitezi pe tot.

Dalibor Tower are o poveste interesantă: numele lui provine de la primul prizonier închis aici. Legenda spune că după ce a fost coborât în beci, a primit o vioară care i-a salvat viața. Cânta atât de frumos, încât oamenii se strângeau să îl asculte și îi aruncau mâncare și băutură. Accesul este liber, dar dacă vrei să vezi tot, trebuie să cumperi bilet. Măcar ca să prinzi “changing of the guards”, ocazie cu care poți să te strecori în rând și să patrulezi cu gărzile, care poartă uniforme croite de același designer care a făcut și costumele pentru filmul “Amadeus”.

Ah! dacă vrei senzații tari, caută balconul în care a stat Hitler și le-a transmis cetățenilor ce norocoși au fost că l-au avut pe el alături în timpul celui de-al doilea război mondial.

Astronomical Clock

Legenda spune că ceasul a fost “meșterit” de un om înțelept, care l-a și distrus înainte să moară. Nu din răutate, ci pentru că autoritățile l-au orbit imediat după terminarea lucrării, ca să nu cumva să mai dea și altora rețeta inovatoare a mecanismului. Atât de complicat era motorașul, încât ceasul a fost nefuncțional timp de un secol.

Ceasul sunt, de fapt, două ceasuri: primul indică orele, lunile și anotimpurile anului și zodiile; al doilea indică zilele anului și zilele sfinților, pentru ca lumea să știe când sunt sărbătorile naționale.

Turiștii sunt fascinați de jocul figurinelor din jurul ceasului: Mândria (un om care se privește într-o oglindă), Lăcomia (un evreu care ține strâns la piept un săculeț cu bani), Moartea (un schelet care ține într-o mână o clepsidră și în cealaltă un clopoțel, cu care – probabil – îți sună ceasul) și Pofta (simbolizată, chiar dacă incorect dpdv politic, de un turc/păgân).

Jewish Town

Poveștile cu monștri sau cu vampiri par să fie mândria multor culturi: Dracula, monstrul din Loch Ness, Călărețul Fără Cap sau Frankenstein sunt doar câțiva care îmi vin în minte acum.

Praga are și ea unul: Golem este un monstru adus la viață de Rabbi Judah Loew, ca să îndeplinească diverse sarcini pentru stăpânul lui. Făcut din lut, a prins viață când rabi-ul i-a inscripționat pe frunte cuvântul “Shem” (care înseamnă Dumnezeu). Pentru că toate ființele trebuie să se odihnească de Sabat, Rabbi îl transforma în lut pe Golem în fiecare vineri, ștergând literele de pe capul lui. Într-o vineri a uitat, însă, și Golem a apărut în piața publică, îngrozindu-i pe oameni. Rabbi a fost forțat să îl distrugă pe Golem pentru totdeauna. Praful lui – cum ar veni, rămășițele – se odihnește acum în podul din sinagoga, de altfel cea mai veche clădire de acest fel din Europa.

Old-New Synagogue poartă acest nume confuz, pentru că inițial s-a numit “new”, dar când cea de-a doua a fost construită, nu mai putea păstra denumirea de “nouă”, pentru că devenise astfel “veche”. Această sinagogă este deschisă publicului și este funcțională, bineînțeles în ritul iudaic.

Pinkas Synagogue păstrează numele a 80.000 de evrei uciși de naziști.

În Klausen Synagogue puteți găsi o expoziție cu tradiții și obiceiuri evreiești din toată lumea.

Cimitirul Evreiesc adăpostește mormintele a peste 100.000 de oameni, îngropați sau, cum să zic, “aranjați” pe 12 straturi!

Prague ghetto a fost întreținut de Hitler personal, care intenționa să pună bazele Muzeului Exotic al unei Rase Dispărute (Exotic Museum of an Extinct Race). Prin acest grotesc proiect, foarte multe obiecte de cult și de uz evreiești sunt acum expuse aici, reprezentând cea mai mare colecție iudaică din Europa.

Dancing House

Mai este cunoscută și ca “Fred & Ginger”, pentru că după cum puteți vedea și în fotografia din chenar, par două trupuri care se țin în brațe și dansează.

Construită după o idee de a arhitectului Frank Gehry, cel care este și autorul Muzeului Guggenheim din Bilboa, Spania. Înăuntru este sediul ING și al altor multinaționale, deși scopul inițial era unul cultural.

Puteti lua masa pe acoperiș, e acolo un restaurant cu specific franțuzesc și vă lasă să faceți poze de sus la (cât vedeți din) Praga.

Torture Museum

Instrumente de tortură din toate părțile Europei. Lângă fiecare aparat există ilustrații care explică în detaliu cum se chinuiau oamenii pe vremuri. Nu voi da niciun exemplu. Întrebați de show-ul cu păianjenul, nu am fost, dar am auzit că merită.

John Lennon Wall

Când John Lennon a fost împușcat în 1980, tinerii din Praga au făcut acest altar (mă rog, e, de fapt, un zid cu graffiti, pe care scrie mare “Give peace a Chance”).

Înainte de 1989 când comunismul era la putere, cei care cântau pop sau ascultau muzica lui Lennon mergeau la închisoare! După ce a fost desenat zidul, poliția a pus camere de supraveghere, ca să îi prindă pe “nelegiuiți”.

Krizik Fountain

Este una dintre cele mai spectaculoase imagini din Praga. O fântănă lângă care se țin concerte de muzică clasică, spectacole de balet, toate acompaniate de apa care țâșnește din fântână în ritmul muzicii și de culorile care se schimbă la fiecare arie.

Zoo Troja

Dacă ar fi după mine, aș spune că ăsta e cel mai frumos loc din Praga. Pe lângă că e cea mai modernă grădină zoologică din Europa, este și plină de animale. Cele mai bogate, mai mari și mai frumoase “cuști” – deși nu au nicio legătură cu termenul; gorila și ghepardul stau în aer liber, despărțite de tine doar de un râu, pe care – culmea! – nu îl sar, deși e clar că nu le împiedică nimic. Până și păsările stau afară, fără gratii deasupra capului. Nu am înțeles cum se întâmplă asta, dar am o presimțire, care poate deveni și sloganul parcului: e atât de bine, că și animalele vin la zoo!

Comentarii - 3 Comentarii

  1. Cris spune:

    Faoarte fain scris. Referitor la Jewish Town, chiar am vazut la TIFF 2010 (a fost focus Israel) un film/documentar cu filmari originale din RM II, filmari regizate in ghetouri, expres vadite sa arate cum traiau evreii in lux, imbracati in haine scumpe si mergand la restaurante. Filmele erau menite sa fie aratate in acel muzeu exotic.Exista si bucati de film ‘making of’… unii ofiteri au reusit sa filmeze oroaream, fara sa bata la ochi. Merita vazut. http://www.tiff.ro/film/un-film-neterminat/219

  2. Foarte frumoasa praga chiar merita vizitata. Dupa ce am citit acest articol m-am apucat sa caut bilete de avion pentru praga. Singurii care i-am gasit ok la pret au fost cei de la FLYSKY de la care l-am si cumparat au o super promotie zilele acestea de 104 euro/persoana dus intors la praga.Pentru cei care vor sa zboare cu aceasta agentie(www.flysky.ro). Multumesc adminului pentru acest post.

  3. Nuenecesar spune:

    Sa intelegem ca cei de mai sus nu fac dragoste iar Praga chiar merita vizitata, multumim!

Lasă un comentariu