Tedoo cu Brad Florescu

Cum să găsești bilete de avion ieftine

Poate că unul dintre motivele pentru care ne vizitați site-ul sunt ofertele adeseori amețitor de bune pentru bilete de avion. Nu mai departe de acum câteva zile, Crina ne informa despre super-promoția Air New Zealand. 350 de euro Londra – […]

Avioane diversaeroport baneasa companii aeriene sky wizz air easyjet 1

Poate că unul dintre motivele pentru care ne vizitați site-ul sunt ofertele adeseori amețitor de bune pentru bilete de avion. Nu mai departe de acum câteva zile, Crina ne informa despre super-promoția Air New Zealand. 350 de euro Londra – Singapore e un adevprat preț de dumping. Că mai trebuie să punem niște bănuți ca să ajungem la Londra…asta e deja altă discuție.

V-oți gândi că avem noi pe cineva infiltrat în sânul companiilor aeriene, un agent secret care ne transmite oferte care nu există nicăieri altundeva. Sau că ne informam cu ajutorul unui glob de sticla și al unei cucuvele dresate la Hogwart. Am să vă dezamăgesc: ofertele pe care le publicam noi sunt, în cea mai mare parte, disponibile pentru toată lumea. Așa cum ar și trebui să fie. O excepție nefericită s-a petrecut acum câteva săptămâni, când compania națională TAROM a dat în regim de exclusivitate informația despre reduceri de prețuri unei singure publicații. Așa ceva nu se face, dar putem trece pentru asta, că AmazingRace nu e nici ziar, nici televiziune, deci nu merită să participe la banchetul informațional. Închid subiectul, că mă enervez și stric articolul.

OK. De ce ne-am adunat aici? Ca să zburăm. Cu imensa mea generozitate, caracteristică și recunoscută pe plan intern și internațional, am să vă spun azi cum facem ca să găsim ofertele pe care vi le prezentăm. Sau, mai exact, delegând răspunderea, am să vă spun ce trebuie să faceti VOI pentru a vă găsi bilete de avion ieftine. Sunt câteva trucuri.

1. Începeți căutarea pe un motor de meta-search

Meta-search-ul face căutari pe mai multe motoare de căutare. Ştiu că sună complicat, dar e simplu. Motorul respectiv are un sistem de căutari foarte complex, care se asigură că trece în revistă și vă prezintă cât mai multe dintre variantele posibile. Eu folosesc Kayak, un motor foarte intuitiv, rapid, cu o interfață extrem de simplă și multiple opțiuni. O altă variantă este DoHop, un produs mai nou, foarte creativ în configurarea rutelor. Trebuie știut că astfel de motoare au de regulă în spate un GDS (Global Distribution System) major, cum ar fi Amadeus sau Worldspan. De aceea, nu veți avea acces la căutare în ofertele tuturor companiilor aeriene, pentru că unele dintre ele nu sunt incluse în GDS-ul respectiv sau, și mai grav, nu sunt incluse în niciun GDS.

Pentru zboruri low-cost există motoare separate. Cel mai bun mi se pare SkyScanner, care are o facilitate excelentă: căutarea zborurilor după preț, nu neapărat după destinație sau perioadă. Mai exact, dacă vreți să mergeți undeva într-un weekend și aveți 100 de euro, SkyScanner-ul va găsește destinații către care puteți zbura cu 100 de euro. Funcție de asta, vă puteți alege destinația. Genial pentru vacanțe sau weekenduri “la oha”.

În cazul tuturor site-urilor de meta-search, achiziția biletului se face online, de cele mai multe ori de pe site-ul companiei aeriene (la care sunteți redirecționați în momentul în care ați ales un tarif).

2. Dacă prețul pe care l-ați obținut nu vă satisface

Rămâneți în fața calculatorului. Așa cum spuneam, nu toate ofertele apar în sisteme. Anumite tarife apar exclusiv pe site-urile companiilor aeriene. Transportatorilor le convine să dezvolte acest canal propriu de distribuție, pentru că e mult mai ieftin să-ți vinzi bilete singur și online decât prin intermediari sau birouri fizice. Este, deci, foarte probabil să găsiti pe site-ul companiei aeriene tarife care nu apar în altă parte. Nu vă luați agentul de turism la bătaie. Tariful respectiv nu a ajuns niciodată sub nasul lui.

Doar că pentru a aborda acest pas doi e nevoie de puțină știință. Doar n-o să vă apucați acum să intrați pe site-urile tuturor airline-urilor din lume în căutarea unui bilet de Bangkok.

Dacă zburați spre Orient sau spre Sudul și Estul Africii, treceți în revistă site-urile următoare: Emirates, Qatar Airways, Etihad, Egypt Air (foarte ieftini uneori), Gulf Air. Niciuna nu zboară direct din România, dar aveți diverse variante de zbor din Istanbul, Milano, Londra, Roma, Paris și alte destinații abordabile low cost din București, Timișoara, Constanța, Cluj sau alte orașe ale țării. Aici trebuie să mai fac o precizare: Singapore Airlines, de pildă, nu e inclusă în niciun GDS (sau nu era când am verificat eu ultima oară), deci trebuie să verificați direct pe site-ul lor. Merită vizitat și site-ul Turkish Airlines. Nu au întotdeauna oferte rock-bottom, dar au legături foarte bune.

Dacă vreți s-o luați către vest, peste Atlantic sau pe coastele sale africane, merită să vedeți ce-au de spus despre asta companii ca Iberia, TAP Portugal, Corsair (care au zboruri ieftine și către Oceanul Indian), LAN, British Airways sau Virgin Atlantic. E doar o lista scurtă, pe care personal o execut de fiecare dată când mă uit spre apus.

Dintre companiile low-cost care fac zboruri lung curier, vă recomand Air Asia (care abia a deschis o ruta între Londra și Kuala Lumpur), Air Arabia (cu conexiuni bune din Istanbul și alte câteva orașe europene) și KingFisher Airlines (care zboară Londra – Bombay). Din păcate, Oasis Hong Kong (cu zboruri spre Asia) și Zoom Airlines (cu zboruri spre Canada) au dat faliment pe fondul…pe fondul.

3. Fiți flexibili la datele zborurilor.

Căutați-vă tarife folosind low-fare calendarul existent pe aproape orice site de companie aeriana serioasă. Cu cât sunteți mai flexibili, cu atât șansele de a găsi un bilet mai ieftin cresc. În general, zborurile de marți, miercuri și sâmbătă sunt tarifate mai accesibil, pentru că în zilele respective traficul de business e statistic mai scăzut.

4. Cumpărați zborul din mai multe bucăți.

Căutam la un moment dat o cursă ieftină spre Thailanda. Am găsit un zbor cu conexiune undeva pe la 1.200 de Euro. Am decis să văd ce se întâmplă dacă sparg zborul în două segmente. Totalul: 850 de Euro. Asta e o politică tarifară practicată intens, politică de care noi putem profita. Atenție, însă, trebuie să ne asigurăm că avem suficient timp între aterizare și decolare.

5. Combinați un low-cost cu un full-fare.

Asta e o practica oneroasă pe care site-ul nostru a promovat-o pentru prima oară în Romania (să-mi fie cu iertare dacă greșesc). Dacă ați prins un Londra – Los Angeles la 350 de euro, nu vă repeziți pe site la BA sau Tarom pentru zborul până în cețoasa capitală. S-ar putea să găsiți un tarif de 50 de Euro pe la WizzAir sau BlueAir. S-ar putea, zic, nu vă pot garanta. Aici trebuie să fiți dublu atenți: la timpul de conexiune și la aeroporturile care deservesc rutele. Dacă aterizați pe Luton și trebuie să zburați mai departe de pe Gatwick, asigurați-vă că aveți destul timp ca să vă luați bagajele, să vă transferați și să faceți check-in-ul pentru zborul următor. Bine că le știu eu pe toate…

6. Evitați perioadele de vârf.

O să mor încercând să-i conving pe români să nu mai plece în concediu în august. Ştiu că nu depinde doar de voi, că aveți șefi și colegi și politici de companie. Dar în momentul în care primiți mail de la conducere că toată lumea trebuie să plece în vacanță între 15 și 30 august, dați reply cu acest text: “De acord, dacă-mi plătiți voi diferența între prețul unui zbor în august și prețul aceluiași zbor în septembrie”.

Fără glumă, acum…plecatul în concediu “la grămadă” nu este benefic pentru nimeni. Nici pentru noi, călătorii, obligați să participăm la marea îmbulzeală de vară, când totul e aglomerat și triplu ca preț. Nici pentru transportatorii care, brusc, trebuie să deservească un număr triplu de clienți. Ar fi mai simplu și mai profitabil pentru toată lumea dacă vacanța “de vară” s-ar distribui egal pe cele 12 luni ale anului. Vreme frumoasă se găsește întotdeauna undeva pe lume.

Ei, dacă faceți parte din cercul select al celor care pot să-și ia vacanță când vor, alegeți lunile ianuarie, februarie și noiembrie. Octombrie e și ea o lună bună dacă nu călătoriți către țări cu populație majoritar musulmană (în Octombrie e Ramadanul, similar ca importanță cu Crăciunul nostru).

7. Abonați-vă la newsletterele companiilor aeriene care deservesc destinații de interes pentru voi.

Veți primi ofertele în timp real. Ţineți, totuși, cont de faptul că nu sunteți singurii care primesc ofertele respective. Decideți-vă repede, scoateți cardurile și luați biletele, până nu le ia altcineva, mai decis ca voi. Așa cum v-am mai spus și aici, numărul locurilor cu tarif promoțional este limitat. Se dau repede, apoi prețurile încep să crească. Din nou, totul depinde de voi.

Comentarii - 9 Comentarii

 1. Nickescool spune:

  Eu folosesc Paravion.ro,Tripsta.ro,Expedia.com.

 2. Ciprian spune:

  O mică întrebare. Ramadanul pică în octombrie în fiecare an? Eu știu că el urmează calendarul musulman.

 3. Ovidiu spune:

  Servus Brad!
  Am o nelamurire,defapt cred ca mai mult e un lucru care ma uimeste:vreau sa ajung la KUL iar din BRU cu imbarcare la tren,dus la AMS,imbarcare de acolo si aterizat la KUL e mai ieftin cu 200 euro decat daca m-as imbarca direct la AMS ! Datele sunt 11-26.02.2015 cu KLM zbor direct! Apropo,un pret excelent:456 euro! Adica cum?!!
  Mersi frumos!

 4. [...] aproape cinci ani, de când tot ofer “rețete secrete” pentru găsirea celor mai ieftine zboruri, mulți dintre voi s-au prins deja cum se face [...]

 5. [...] să pornim de la ideea că ești leneș sau ocupat și că nu poți să-ți cauți singur zboruri ieftine. În cazul acesta, boierule, te anunț că poți angaja pe alții să muncească pentru tine. [...]

 6. [...] Cu avionul este cel mai rapid si, in multe cazuri, cel mai ieftin. Stati cu ochii pe alertele liniilor aeriene – au periodic oferte, abonati-va la newslettere sau urmariti-le pe Facebook. Folositi si moatoarele de meta search, care cauta si va prezinta rezultate ale mai multor linii aeriene. Puteti alege un zbor nu numai in functie de pret, dar si de durata zborului, numarul de escale etc. Mai multe detalii in acest sens puteti gasi pe blogul Tedoo. [...]

 7. […] sfaturi utile găsești în articolul “Cum să găsești bilete de avion ieftine” publicat în iunie 2009. E un cod de bune practici, valabile în continuare. Un site util pentru […]

Lasă un comentariu