Tedoo cu Brad Florescu

Cine n-are idei să-și fure de pe Tedoo.

Suntem onorați să inspirăm alte site-uri și bloguri. Am fi și mai onorați dacă s-ar respecta niște minime reguli de bun simț.

7 Philippines Monkey Fun Steal Coca Cola

Un cititor amabil care se semnează Xborne mi-a semnalat aseară următoarea rușinică: site-ul DCNews a copiat jumătate din articolul despre flight hacking și l-a postat bine-merci sub semnătura ca o floare a doamnei/domnișoarei Anton Anda.  ”Autoarea” a uitat să menționeze sursa, dar a fost atentă să șteargă linkurile și referințele care ar fi trimis la varianta originală. Am lăsat comentariu. Până la ora aceasta n-au răspuns și n-au luat nicio măsură. Nu-mi rămâne decât să aștept cu mare interes apariția pe DCNews a celeilalte jumătăți de material. Nu dau linkul; ar fi culmea. Un capture screen ajunge.

Cum se preia un articol.

Acum două săptămâni, mai multe site-uri au preluat integral articolul “În jurul lumii, low cost”. Tot un cititor mi-a atras atenția, înainte să se propage pingback-urile (mulțumesc, Adi Mureșan). Site-urile respective au avut decența să precizeze sursa (cu link), dar nici asta nu e o practică perfect kosher. Un articol nu se preia cap-coadă. Pui două-trei paragrafe la tine pe site și trimiți cititorul la sursă pentru restul textului. Sau ceri voie, fir-ar să fie, că n-a murit nimeni de la un te rog frumos. E o chestiune de minim fair play publicistic, pe care Vali o tot predică în pustie de ani de zile.

Primii de pe locul doi.

Nu sunt cazuri singulare. Am mușterii fideli care se tot bat cu pumnii în piept cu ce chestii interesante au descoperit ei primii. Singura problemă e că le tot descoperă primii imediat după ce le publicăm noi aici sau pe pagina de Facebook. Nu vorbesc despre chestiuni generale, că n-am pretenția să fi inventat roata. Și nici despre trenduri lansate de noi și asimilate de alții. Vorbesc despre a prelua o informație sau un pont fără să menționezi sursa.

Te văd, te văd.

Din fericire, Tedoo are o expunere suficient de mare pentru ca fraudele de acest gen să fie depistate. Cei care ne vizitează site-ul și pagina de Facebook observă astfel de coincidențe și le amendează.

Te rog, deci, dacă ai dat (sau vei da) peste texte sau informații lansate de Tedoo și preluate de alte site-uri/bloguri sau pe Facebook fără menționarea sursei, să mi le semnalezi printr-un comentariu la acest articol. La fel să faci dacă sesizezi că am păgubit noi pe cineva.

Mulțumesc frumos.

Brăduț Florescu.

Comentarii - 11 Comentarii

 1. andreea spune:

  pe mine m-au preluat realitatea si cancan (!) cu un post despre brazii alternativi de craciun. ambele siteuri au postat cateva poze si link catre postul de pe blogul meu.
  nu e frumos sa furi si daca tot te inspiri un link catre sursa e un semn de fair play :)

 2. Aniela Deby spune:

  Si mie mi s-a intamplat asta :)

 3. Oana spune:

  Eu tot am sperat să mă fure cineva, oricine, dar nu s-a oferit nimeni. :))
  Îți dai seama în ce hal e orgoliul meu! :))

 4. Anca spune:

  Ultimul furtisag descoperit a fost luna trecuta, o revista serioasa din Timisoara. Dupa ce le-am scris (intai pe adresa de pe site, evident nefunctionala, apoi, dupa ce am descoperit ce firma se ocupa de ziar, pe adresa de email a redactorului sef) mi s-a raspuns repede cu scuze si cu stergerea articolului care, mi s-a spus, fusese publicat de catre un colaborator.

  Ca sa le fac plagiatorilor viata mai greu mi-am instalat un plugin care impiedica selectarea textului si click dreapta. Nu e infailibil, dar nici nu strica.

 5. vali spune:

  dcnews mereu găsesc chestii pe net.

 6. Alexandra spune:

  Oh Doamne, de cate ori am patit si noi. O data i-am dat mail unuia care mi-a furat integral un articol si i-am zis exact ce ai scris tu:

  “Un articol nu se preia cap-coadă. Pui două-trei paragrafe la tine pe site și trimiți cititorul la sursă pentru restul textului. Sau ceri voie, fir-ar să fie, că n-a murit nimeni de la un te rog frumos. ”

  Si el a fost suficient de dragut incat sa imi raspunda, si sa imi spuna ca nu e asa. Am ramas stupefiata. Si mi-a mai si adaugat ca mi-a luat articolul “ca sa ajunga acele informatii f utile la mai multa lume”. In conditiile in care blogul lui avea un public de vreo 10 ori mai mic decat al nostru.

  Ah, si se batea in piept ca a scris la fialul articolului “Autor: Alexandra de la viajoa.ro”. Dar fara a pune link.

  Se mira extraordinar nestiind cu cea a gresit.

  :|

 7. Alina spune:

  Alexandra, e destul de trist si cand se intampla invers si esti furat de site-uri pe care le respecti. Eu m-am trezit ca un guest post scris de mine a fost publicat pe Totb si omisa, ca sa vezi, fix doar partea aia in care se spunea ca eu sunt autoarea articolului. Cand le-am scris mi-au spus ca au considerat ca ar merita sa fie vazut de un public mai larg. Cand i-am rugat sa corecteze, mentionand autorul, l-au sters cu totul, pentru ca, se pare, nu mai merita sa fie vazut de un public mai larg. Doar pentru ca esti mare nu inseamna si ca esti familiarizat cu regulile eticii profesionale, din pacate. Iar unora dintre cei mari li se pare o chestie SF faptul ca nu toti cei care scriu o fac pentru unici si bani…

 8. val spune:

  Nu este vorba decat de bun simt.La cate informatii sunt acum pe net, este oarecum normal sa se ia de ici sa se lipeasca acolo. Cine este educat si are bun simt, trimite la sursa, cine nu, face ca ponta. Nu politizez, ca prea mi-e drag siteul asta ca sa il stric, dar considerati-le intamplari, nu le mai puneti la inima.
  Important este ca voi sunteti cititi si fara “ajutor”, iar informatiile pe care le furnizati prind bine multora.Obiectiv indeplinit, cum s-ar spune.
  Si, pe langa informatie, mai trimiteti ceva in lume: buna dispozitie, umor si dovada ca inca exista suflete frumoase care stiu sa ia bucuria vietii din nimicuri ce se impletesc intr-un tot mare si important numit mod de viata.

 9. John spune:

  Sa-ti spun un secret:
  fura pentru ca:

  sunt foarte….foarte….prosti.

Lasă un comentariu