Tedoo cu Brad Florescu

Casă de bambus! When A Man Loves A Woman şi fac nuntă în Thailanda.

Thewi şi Markus, doi austrieci frumoşi ca nişte stele de cinema, au decis să se căsătorească în stil thailandez pe o plajă din Koh Samui. Ei ne-au invitat pe noi, iar noi te invităm pe tine să vezi cum se desfăşoară o nuntă după tipicul thailandez.

Silavadee Wedding Thewi Markus2011-02-14 12-43-43 - DSC_0083_2

Thewi şi Markus, doi austrieci frumoşi ca nişte stele de cinema, au decis să se căsătorească în stil thailandez pe o plajă din Koh Samui. Ei ne-au invitat pe noi, iar noi te invităm pe tine să vezi cum se desfăşoară o nuntă după tipicul thailandez. Le dorim “casă de bambus”, că rezistă mai bine la ale vieţii valuri.

Locul faptei

Închipuie-ţi o plajă cu nisip alb, umbrită de palmieri şi câţiva nori răzleţi, inofensivi. Marea îşi trimite briza cu misiune precisă: trebuie să răcorească atmosfera plină de emoţie, dar să nu împrăştie miile de petale răsfirate pe cărarea de acces la plajă. Nu-i uşor, dar reuşeşte.

Invitaţii

Treizeci de culori şi voci. Şaizeci de tălpi fremătând în nisip şi toţi atâţia ochi curioşi să asiste la ceremonia care va sărbători 11 ani de dragoste şi va deschide un drum nou în faţa lui Thewi şi Markus.

Unii aşteaptă cuminţi pe scaune, alţii râd nervos. Cei care nu au stare se plimbă de colo-colo şi declanşează obiectivul aparatului de fotografiat la fiecare cinci secunde.

Binecuvântarea călugărilor

Markus stă cuminte pe plajă, mândru de el şi mai ales de aleasa ce va să apară în câteva clipe. Încearcă să pară serios, stăpân pe situaţie, dar dacă te apropii îi vezi zâmbetul ghiduş ce-i trădează bucuria adolescentină.

Ah, uite că vine Thewi! O intrare demnă de o regină, dansatoarele thailandeze îi deschid drumul şi toboşarii o urmează, slăvindu-i pasul cu ritmuri vesele.

Ai văzut călugării când au venit? Nici eu. S-au strecurat discret şi s-au aşezat pe podium, aşteptând răbdători să-şi rostească incantaţiile.

Markus şi Thewi îi ascultă vreme de douăzeci de minute. N-are nicio importanţă că nu înţeleg limba Pali, păstrătoare a învăţămintelor lui Buddha. Nici thailandezii nu înţeleg, doar simt că le face bine, că pasul pe care-l fac este cel drept.

Budhismul se poziţionează neutru faţă de căsătorie. Nu o încurajează, nu o blamează. Oamenii pot forma un cuplu cu sau fără binecuvântare şi acte oficiale. Buddhismul nu le cere nimic şi nu se aşteaptă ca ei să ofere ceva anume. Din acest motiv, binecuvântarea primită de la călugări nu poate fi tehnic încadrată la „ceremonie religioasă”. Dar thailandezii ţin neapărat să treacă prin acest ritual, crezând cu tărie că incantaţiile le aduc noroc în viaţa de cuplu.

După incantaţii, cel mai în vârstă călugăr rosteşte pentru cuplu învăţămintele lui Buddha:

 • să spui adevărul întotdeauna, numai aşa poţi căpăta încrederea partenerului
 • să-ţi controlezi mintea
 • să dăruieşti: iertare şi orice ţine de material pentru viaţa prezentă, învăţămintele Dharma pentru vieţile următoare

Acum, Thewi şi Markus oferă împreună daruri călugărilor pentru a-şi arăta respectul pentru credinţa buddhistă, cultura şi tradiţiile thailandeze.

Ritualul purificării

Cuplul se mută sub pavilion, unde va trece prin ritualul purificării. Fiecare invitat, mai întâi membrii familiei şi apoi prietenii, de la cel mai în vârstă la cel mai tânăr, trece prin dreptul mirilor şi le picură pe mâinile împreunate apa sfinţită care, conform credinţei, îi curăţă de păcatele de până astăzi. O viaţă nouă şi curată poate să înceapă.

Atât? o să mă întrebi.

Atât. De acum încolo, lucrurile se vor întâmpla ca la orice altă nuntă – se va bea şampanie, se vor face poze şi se va petrece la restaurant. Ne retragem.

Nu vreau să ucid spiritul romantic, dar ştiu că ai nevoie şi de informaţii concrete. La Silavadee Pool and Spa Resort, locul de unde transmitem, pachetul de bază costă 130.000 THB (aprox. 3.200 EUR) şi cuprinde următoarele:

 • Ceremonia binecuvântării călugărilor
 • Ceremonia purificării cu apă
 • Ghirlande, pavilion pe malul mării, scaune pentru invitaţi
 • Toboşarii
 • Dansatoarele
 • Muzică tradiţională thailandeză live
 • Buchetul miresei
 • O sticlă de şampanie
 • Fotograf profesionist
 • Dansul tradiţional de final
 • Pregătirea camerei nupţiale cu flori, lumânări şi alte detalii romantice
 • Micul dejun de a doua zi servit în cameră
 • Patru ore pentru cuplu la spa-ul resortului
 • Certificat de căsătorie neoficial

Apropo de ultimul punct, ceremonia aşa cum au avut-o amicii noştri austrieci este simbolică. Un certificat legal de căsătorie se poate obţine cu un cost suplimentar de aprox. 20.000 THB (480 EUR).

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 5 Comentarii

 1. Alina spune:

  Foarte frumos si simplu. Cel putin din poze pare de vis.

 2. ralu spune:

  ireal de frumos

 3. Erica spune:

  Eh, cam asa as vrea si eu sa ma marit. In vise :)

 4. Carmen spune:

  am ramas fara cuvinte. probabil una dintre cele mai intime si speciale ceremonii de nunta.

 5. [...] buddhiste din sat. Nu înţelesesem semnificaţia ceremoniei binecuvântării pe care o văzusem la nunta în stil thailandez şi aveam nevoie de cineva să mă [...]

Lasă un comentariu