Tedoo cu Brad Florescu

Oameni și păsări, partea 1. Durankulak.

Există niște oameni pe lumea asta care și-au dorit să fie păsări. Şi pentru că nu pot, pentru că au mâini în loc de aripi, pentru că nu pot zbura cu păsările, aleargă după ele prin toată lumea. Norocul lor e că mai există niște oameni, care-i ajută să-și împlinească pasiunea. Fie că iubiți sau nu gâștele cu pieptul roșu sau pelicanii dalmațieni, citiți mai departe. E posibil ca, până la sfârșitul acestui articol, imaginația voastră să prindă, pardon, aripi.

Există niște oameni pe lumea asta care și-au dorit să fie păsări. Şi pentru că nu pot, pentru că au mâini în loc de aripi, pentru că nu pot zbura cu păsările, aleargă după ele prin toată lumea. Norocul lor e că mai există niște oameni, care-i ajută să-și împlinească pasiunea. Fie că iubiți sau nu gâștele cu pieptul roșu sau pelicanii dalmațieni, citiți mai departe. E posibil ca, până la sfârșitul acestui articol, imaginația voastră să prindă, pardon, aripi.

Branta Birding Lodge, Durankulak, Bulgaria

În goanele mele către Balchick, venind dinspre Vama Veche, cred că am trecut de 20 de ori prin fața casei cu etaj așezate fix la șosea. N-am oprit niciodată, că mă grăbeam. Dar m-am întrebat mereu ce s-o afla în clădirea dolofană pe al cărei frontispiciu stătea o gâscă roșie și mândră. Sâmbătă am oprit și am intrat.

În camera imensă de la parter – pe jumătate sală de mese, pe jumătate living room – nu era nimeni. Hello! Hello! Niciun răspuns. Peste tot, desene cu păsări, tablouri cu păsări, afițe cu păsări. Iar în colțul camerei – o pianină Lirika exact ca cea pe care am lăsat-o acasă la mama. Hello! Hello! Nimic. Văzând că nu-mi răspunde nimeni, m-am așezat la pian și am început să cânt. Feelings, nothing more than feelings…pianina suna frumos în liniștea pustie a încăperii. Când deodată, de nu știu unde, se auzi un sunet de flaut care cânta împreună cu mine… trying to forget my…feelings of love…Sunetul fu urmat de intrarea în cameră a unui domn impozant care se postă ghiduș lângă mine fără să ia flautul de la gură. Şi cântarăm așa până la finalul melodiei. Doi străini.

Pavel Simeonov, proprietarul Branta Tours și Branta Birding Lodge, e un fost muzician de elită al Bulgariei. S-a retras aici, la Durankulak, împreună cu soția lui, Tatyana și s-a dedicat studiului naturii și istoriei. Pavel și Tatyana organizează ture de observare a păsărilor în Bulgaria, România, Belarus, Azerbaidjan, Ucraina, Siberia și Corsica și se pare că sunt foarte buni în ceea ce fac. Căsuța de la marginea drumului nu este un simplu hotel, ci și un muzeu privat. Parterul, așa cum v-am spus deja, e plin de imagini și cărți despre păsăretul rezident pe lacul Durankulak. La etaj, avem un mic muzeu de istorie, dedicat vestigiilor tracice descoperite pe insula mare a lacului.

– Aici a fost una dintre primele așezări umane din Europa. A fost fondată acum 7.000 de ani, îmi explică domnul Simeonov pășind țanțos printre exponate. Cele mai multe obiecte găsite sunt expuse la muzeul din Dobrici. Dar e prea departe. Am cerut și am obținut acordul autorităților să organizez acest muzeu aici, la doi pași de situl arheologic.

Îl întreb de unde-i vin cei mai mulți turiști pasionați de ornitologie.

– Din America și din Anglia. Dar vin și români. Unul dintre ei este nebun după Branta Ruficollis (gâsca cu gât roșu), are și un site dedicat lor. E drept că, în sezonul rece, ai ce vedea. 50.000 de gâște iernează pe lac în fiecare an. Să vii în februarie să le vezi. Dealtfel, Branta Ruficollis este mascota afacerii noastre. Până și numele, Branta Tours, face referire la ea.

– Şi în rest, înafară de gâștele respective, ce mai e de văzut?

– Migrațiile de primăvară și toamnă sunt spectaculoase. Apoi, varietatea de specii care viețuiesc aici în timpul verii: pelicani, bâtlani, vulturi, ereți, ulii, lebede și multe exemplare foarte rare. Să vii la toamnă. Să vii la iarnă. Să vii la primavară.

– O să vin, promit. Acum haideți să-mi arătați camerele.

Branta Birding Lodge are 8 camere: 3 duble, 3 single și 2 apartamente. Toate camerele sunt curate, luminoase, amenajate cu gust și dotate full: aer condiționat, baie en-suite (unele au duș, unele au și cadă), satellite TV și, firește, Internet wireless. Se și gătește, dar numai pentru oaspeții hotelului. Lacul e la 500 de metri depărtare, iar cea mai apropiată plajă e la vreo 3 kilometri. Nu trebuie să veniți cu binoclul de acasă, găsiți acolo tot ce vă trebuie pentru a observa păsările. Pentru informații despre Lodge intrați aici, iar dacă vreți să vedeți ce tururi oferă Pavel și Tatyana, intrați aici. Sau dați un telefon la +359 888476601. Sau un mail la branta-tours@branta-tours.com. De ajuns, se ajunge ușor. Lodge-ul e pe drumul între Vama Veche și Balchick, la mai puțin de 10 kilometri de graniță.

Cum tocmai venisem din zgomotoasa Vama Veche unde nu putusem închide un ochi toată noaptea, m-am așezat pe iarba din spatele casei și am făcut o scurtă, dar intensă cură de liniște. Fără îndoială, Branta Birding Lodge e un loc plin de caracter. Care vine din creativitatea și dedicarea proprietarilor, din bunul simț și discreția specifice locurilor, din frumusețea maiestuoasă a lacului și a păsărilor sale, dar și din pasiunea specială care-i aduce pe oameni aici.

Gata cu visarea și cu introspecțiile. Mă ridic din iarba și zbor către următorul paradis păsăresc, despre care am să vă scriu foarte curând.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu