Tedoo cu Brad Florescu

Cât te costă să călătoreşti cu un card ING Bank?

Îmi revine mie sarcina de a vă explica care sunt comisioanele pe care le suportaţi când folosiţi un card VISA Electron în lei şi un VISA Clasic în euro, ambele emise de ING Bank.

ING cards

Brăduţ ţi-a detaliat aici care sunt costurile suplimentare suportate de un călător înafara graniţelor României, în cazul în care utilizează carduri bancare emise de BCR. A mai promis el la momentul respectiv că revine cu o analiză similară pentru ING Bank. N-a mai apucat, că a plecat pe teren. Îmi revine mie, deci, sarcina de a-ţi explica care sunt comisioanele pe care le plăteşti când foloseşti un card VISA Electron în lei şi un VISA Clasic în euro, ambele emise de ING Bank România.

Cât te costă să scoţi 100 RON de pe un card VISA Electron

Comisioane pentru retragere de numerar în străinătate: 1% + 10 RON.

Total: 1 + 10 = 11 RON trebuie să plăteşti băncii ca să scoţi echivalentul în moneda locală a 100 RON.

Cât te costă să scoţi 100 EUR de pe un card VISA Clasic

Comisioane pentru retragere de numerar în străinătate: 1% + 2,5 EUR.

Total: 1 + 2,5 = 3,5 EUR comisioane pentru retragere a 100 EUR sau echivalentul într-o altă monedă.

Cât te costă să plăteşti cu un card ING la comercianţi

Nimic. ING Bank nu percepe niciun comision în cazul tranzacţiilor la comercianţi, indiferent că acestea sunt operate pe teritoriul României sau în străinătate, cu un card de lei sau de euro.

Tranzacţii prin Home Bank, serviciul de Internet Banking al ING

Să presupunem că mi-am deschis un cont în Thai baht la o bancă thailandeză. Vreau să transfer banii disponibili la ING Bank în acest cont. Pătrând sumele de mai sus ca exemplu, am următoarele situaţii:

a. Transfer 100 RON – nu este posibil.

b. Transfer 100 EUR – este posibil şi plătesc comision 0,15% din sumă, min. echivalentul a 50 RON. În cazul meu are întâietate procentul şi plătesc comision 15 EUR (65,7 RON la cursul ING Bank de astăzi).

Nu se termină aici, însă, pentru că mai există şi comisioanele băncilor intermediare în cazul transferurilor internaţionale. Am de ales între 3 variante de plată a acestora.

b.1. suportate de ordonator (n.r. plătitor) – eu, client ING Bank plătesc toate comisioanele băncilor intermediare şi în contul de Thai baht îmi ajunge fix echivalentul a 100 euro.

b.2. suportate de beneficiar – eu, client ING Bank nu plătesc nimic. Spezele bancare percepute pe tot lanţul tranzacţional sunt debitate de la beneficiar. În contul de baht, deci, nu va apărea echivalentul a 100 euro, ci mai puţin.

b.3. suportate de ordonator şi beneficiar – fiecare dintre cei doi suportă comisioanele băncilor corespondente celor la care au deschise conturile. Nici în acest caz nu apare la destinaţie suma fixă de 100 euro convertită în Thai baht.

În momentul efectuării plăţii nu există nicio soluţie de a calcula totalul de comisioane. Dacă ordonatorul alege varianta b.1. sau b.3. trebuie să aştepte câteva zile în plus (maximum o săptămână) pentru a afla cât l-a costat operaţiunea. Conform angajaţilor băncii acest total al comisioanelor nu se poate ridica la mai mult de 50 EUR.

Toate calculele de mai sus sunt făcute pe baza informaţiilor disponibile pe site-ul ING Bank România şi verificate telefonic cu un angajat dintr-o sucursală a băncii. Am încercat de mai multe ori să obţin o confirmare a acestor date de la biroul de presă al ING Bank, însă nu am avut succes. Sunt convinsă că doamnele responsabile mă vor contacta în cazul în care observă greşeli sau au informaţii suplimentare pe care eu nu le-am putut afla până la momentul publicării articolului.

Comentarii - 14 Comentarii

 1. Razvan Pascu spune:

  Informatiile sunt relativ corecte. Spun relativ, pentru ca logica nu este perfecta si mai trebuiau trecute si alte variante.

  Cand scoti banii in strainatate vei scoate in moneda locala, adica poti sa mergi cu un card Visa Electron in lei care are atasat un cont in lei si vei scoate euro in zona euro, dolari in US, pesos in Argentina si tot asa.

  Daca scoti in Franta 200 de euro de pe un Visa Electron ING Romania iti va face conversia la cursul de schimb si nu te taxeaza in euro, ci in lei, adica iti ia comision 10 RON + 1% din suma in lei rezultata in urma aplicarii cursului de schimb.

  • Tedoo spune:

   Există şi variabila “curs de schimb”, într-adevăr, Brăduţ a explicat în primul articol motivele pentru care am lăsat-o deoparte.
   Noi am ales cele mai simple exemple posibile astfel încât oamenii să înţeleagă că există şi alte costuri implicate, dincolo de cele vizibile la prima mână – de aceea am şi folosit sume fixe în moneda în care e deschis contul, nu în cea în care faci retragerea.

 2. Adrian spune:

  Bună, e foarte bună şi precisă analiza. Ca şi client ING, recomand CitiBank :), comision 0 pentru retrageri naţionale/internaţionale de la bancomatele băncii.

  Orice alt bancomat 1% (cu alte cuvinte nu se adaugă o taxă fixă de 2.5€ sau 10 lei).

  • Tedoo spune:

   Aşa loialitate mai rar, Adrian :-). Intesa San Paolo are un produs similar – comision 0 indiferent de bancă. Dezavantajul este că acel card este un Maestro şi că e ataşat unui cont de lei – deci nu scapi de dubla conversie valutară în ţările care nu folosesc euro sau dolari.

 3. Big Bule spune:

  O precizare: Un alt lucru de care trebuie tinut cont – in unele tari bancomatele au limita la sumele extrase. In Indonezia, spre exemplu, unele banci nu permit extragerea a mai mult de 1 200 000 rp (mai putin de 100E). Deci pentru extragerea celor 100E costul poate creste, fiind necesare doua extrageri (6E in cazul de fata).

  • Tedoo spune:

   Corect. Indonezia este singurul caz pe care-l ştiu în această categorie. Unde mai pui că varianta de plată cu cardul la comercianţi nu funcţionează foarte des :-). Ai mai întâlnit o situaţie similară în alte ţări?

 4. Adrian spune:

  Ce să fac, nevoia te învaţă. Din păcate unele ţări mai adaugă şi ele o taxă (Thailanda 150 baht, Vietnam 20000 dong) aşa că ajungi să plăteşti destul de mult: o retragere de 100 de lei te costă 1 (1%) + 10 + 15 = 26 lei. E mult, părerea mea.

  Legat de plata la comercianţi chiar dacă bancă emitentă nu comisionează plata comercianţii o fac (NZ: 2%, Vietnam 3%) aşa că ieşi mai bine dacă retragi banii de la ATM.

  Citi oferă carduri Visa cu conturi în lei, euro sau usd şi dacă stai mai bine de acasă au şi ei comision 0 indiferent de bancă.

 5. Iulian Sirbu spune:

  Cum sa astepti cateva zile pentru a vedea cat vor fi comisioanele platite pentru un transfer international? Am facut un transfer international zilele trecute (online, dintr-un cont Raiffeisen) si imediat dupa transfer mi-au aparut online toate comisioanele (am ales sa le platesc eu pe toate). Astfel, pentru suma de 530 USD am platit in total 55,4 USD. Detaliez: 13,85 USD comision plata interbancara, 27,70 USD comision extern standard si 13,85 USD speza SWIFT. [ sursa http://www.raiffeisen.ro/wps/PA_1_0_8MC/download.jsp?id=15423

  • Tedoo spune:

   Iulian, tu esti mai norocos cu a ta banca. La ING nu numai ca astepti cateva zile, insa nici nu stii pe ce ti s-au dus banii. Vezi ca lipsesc, verifici si constati ca s-au dus la ING Bruxelles (daca imi aduc aminte bine). Fara nicio detaliere sau explicatie. Prima oara cand ti se intampla, evident ca suni la banca sa intrebi panicat “unde-s?”.

 6. Big Bule spune:

  Timorul de Est :-) Dar acolo sunt doar 6 bancomate mari si late, care cand merg, cand nu merg.

  Cred ca si in Asia Centrala – Uzbekistan sau Kyrgyzstan, nu mai tiu minte.

 7. Cristi Z. spune:

  In Nepal majoritatea bancomatelor au limita de retragere 15.000 rupii (150E).
  Singurele pe care le-am gasit si dadeau 35.000 NPR erau de la Nabil bank.

 8. dan andrei spune:

  Am o mica nelamurire, mai ales ca si eu traiesc in afara tarii si ma lovesc de probleme asemanatoare, la rubrica transfer euro: Transfer 100 EUR – este posibil şi plătesc comision 0,15% din sumă, min. echivalentul a 50 RON. În cazul meu are întâietate procentul şi plătesc comision 15 EUR (65,7 RON la cursul ING Bank de astăzi)…. comisionul nu este de fapt 1,5 euro?…cred ca atat reprezinta o,15% din 100…Ma speriasem:))))

 9. Tedoo spune:

  Prioritate are suma mai mare: cat rezulta din procentul de 0,15% versus min. de 50lei. La 100 euro procentul e mai mic decat suma minima, deci se plateste echivalentul a 50 lei.

 10. Selegean Sergiu spune:

  ING este cea mai prosta banca. Cunosc pe cineva care are o firma si care a avut un cont la ei deschis, uneori se intampla sa aiba popriri , ca sa se faca plata popriri omul respectiv suna la Bucuresti, ca astia de la Arad nu pot sa faca nimic , hu fac nimic altceva decat deschid si inchid conturi si ajuta omul sa faca plati prin internet banking, dupa ce suna dureaza intre 3-5 zile lucratoare ca sa se faca plata popriri , motivele invocate de banca pentru acesta intarziere sunt ca au multe popriri de platit, ei fac doar 20 de popriri pe zi ( ceea ce mi se pare foarte putin , este chiar o absurditate) si ca platile se fac in ordinea prioritatilor. I s-a spus ca alte banci cum ar fi Raifessein Bank si Banca Transilvania fac plata a doua zi dupa ce sunt anuntati. Chiar s-a gandit bine ca stiu de concurenta dar ei nu practica acest lucru ca oricare banca serioasa si care se respecta. Tot cand are popriri si incaseaza , prostii de la ING nu pun deoparte suma ramasa dupa impartirea sumei incasate ( suma aferenta popriri+suma ramasa dupa poprire) , din nou se suna la Bucuresti si dureaza o ora pana se deblocheaza contul. Si la persoane fizice , procedeaza la fel, in sensul ca in cazul unei popriri , tot trebuie sunat la Bucuresti , ca stia de la Arad nu pot face nimic, nu te ajuta cu nimic. Orice problema ai,mica sau mare,astia de la Arad iti spune sa suni la Bucuresti. Si inca o chestiune : telefonul din agentie la care poti suna este situat intre bancomate si oricine poate auzi date confidentiale. Ceea ce mi se pare o alta absurditate a acestei banci. In final pot afirma ca are dreptate domnul Mircea Badea cu articolul sau de pe blogul sau intitulat ” ING este moartea” . Indemn: Fugfiti cat puteti de ING !

Lasă un comentariu