Tedoo cu Brad Florescu

Când să faci booking online pentru cazare și mai ales când să nu.

Oricât de utile ar fi site-urile de booking, există cel puțin o situație în care nu e recomandat să le folosești.

Am fost unul dintre primii promotori ai călăturismului independent prin mijloace online de planificare a vacanței. Îmi voi păstra poziția în continuare, mai ales că tehnologiile evoluează în permanență și oferă facilități și oportunități din ce în ce mai interesante.

Există însă unele situații în care a rezerva online un serviciu turistic nu este cea mai potrivită opțiune. Prin două astfel de situații au trecut recent niște cunoscuți de-ai mei, care-și cumpăraseră cazări pentru întregul sejur de pe un faimos motor de online booking.

În primul caz, turiștii au dorit să schimbe cazarea cu o alta, au făcut o a doua rezervare și au uitat să o anuleze pe prima în timp util, fapt pentru care au fost penalizați cu întreaga sumă. Fiind vorba despre un resort de lux, paguba a fost considerabilă.

În al doilea caz, turiștii au efectuat o rezervare online, iar cu trei zile înaintea plecării au fost anunțați prin e-mail că aceasta a fost anulată din cauza unor probleme tehnice la hotel (nu mergea liftul). Au fost nevoiți să caute rapid cazare în altă parte și s-o plătească de la zero, deși nu-și recuperaseră încă banii – deloc puțini – de la prima achiziție.

Ca să fim înțeleși, acest articol nu se referă la șederi de o noapte-două, în tranzit, ci despre cazare pe durata întregului concediu. În astfel de situații e mai bine să vorbiți direct cu hotelul. Motivele pentru care vă recomand asta sunt următoarele:

1. Multe dintre mărcile hoteliere importante aplică politica “best rate guaranteed“, prin care se angajează să le ofere clienților un preț egal cu cel mai bun preț găsit de aceștia prin alte surse. Așadar, dacă găsiți un deal de 150 EUR la Le Meridien Samui pe Booking, Agoda, Venere, AsiaRooms, Expedia sau alt OTA (online travel agent), scrieți direct resort-ului și solicitați să vă dea același preț sau unul mai bun.

Proprietăților le convine să facă asta pentru că, la vânzările online prin terți, plătesc un comision de până la 15%. Dacă vă fac vouă discount de cinci procente, zece le rămân lor. Câștigă ambele părți.

Că tot am dat exemplul Le Meridien: grupul din care face parte, Starwood pe numele său, oferă nu doar un preț egal cu orice găsești în altă parte, ci și un discount suplimentar de până la 20%.

2. Lanțurile hoteliere majore au implementate programe de fidelitate în baza cărora puteți strânge puncte pentru șederi viitoare. Ca la companiile aeriene (există și colaborări între transportatori și hotelieri). Pouteți vedea aici o listă comparativă a beneficiilor oferite de diverse astfel de programe.

3. Fiind clienți direcți ai proprietății, toate eventualele probleme se rezolvă direct cu furnizorul, într-o manieră mai flexibilă. Dacă vila sau camera pe care ați rezervat-o nu e disponibilă (sau nu e pregătită) este posibil fie să primiți un upgrade sau un alt soi de recompensă (voucher gratuit pentru spa sau bar). Una e când discuți cu managerul față în față, alta e când suni la CS-ul agenției online și vorbești cu vreo Jessica din Bangalore.

4. Dacă, dintr-un motiv sau altul, sunteți nevoiți să anulați rezervarea înaintea sosirii veți găsi mai multă flexibilitate la managementul proprietății decât la un sistem automatizat de rezervări. O soluție practicată în astfel de cazuri este emiterea unui voucher-credit care vă permite să folosiți măcar o parte din suma plătită în contul unei șederi ulterioare.

5. Stocul de camere al unei proprietăți este alocat după mix-ul de distribuție. O parte sunt vândute direct, o parte prin intermediari (agenții online sau tradiționale). Dacă, să spunem, ajungeți la resort și nu vă place camera sau decideți că vreți un upgrade, vă va fi mult mai ușor să faceți schimbarea dacă ați cumpărat direct, întrucât personalul are acces la gestiunea proprie, nu și la stocurile alocate agențiilor.

Mi s-a întâmplat o dată sau de două ori să cumpăr o cameră printr-un OTA la 5 minute după ce recepționerul îmi spusese că hotelul este fully booked. Asta pentru că stocul propriu se epuizase și numai OTA-ul mai avea camere libere.

Pe de altă parte, la noi în Khanom există cel puțin un resort care apare plin la aproape orice căutare pe site-urile de specialitate, fiindcă a alocat doar unul sau două bungalow-uri canalului online, iar acelea se dau imediat sau pe perioade lungi.

Celelalte 15 căsuțe sunt însă disponibile bine-merci pentru vânzare directă (telefon, mail sau walk-in).

Proprietarii de cazări mici aleg această stratagemă pentru a-și asigura expunerea pe canalele importante (urmată de multe ori de o vizită pe site-ul propriu) fără a-și diminua marginea de profit pe o felie mare din stoc.

6. Echipa de vânzări a unei proprietăți sau a unui lanț are o perspectivă “din teren” asupra unor realități comerciale pe care OTA-urile nu le cunosc. Fie că este vorba despre gradul de ocupare din respectiva perioadă, fie despre situația cash flow-ului sau despre alți indicatori, oamenii de la vânzări au atât stimulentul cât și libertatea de a oferi un deal bun unui client direct.

Cu atât mai mult în cazul proprietăților nou deschise sau în extrasezon e înțelept să discutați direct cu oamenii de acolo. Atenție, unele resort-uri pot apărea deja deschise și puse la vânzare deși, în realitate, sunt încă parțial în construcție (au dat drumul unei aripi, dar în cealaltă sunt muncitori și macarale). Lucurile acestea nu le puteți afla de pe site-ul OTA-ului decât dacă a postat cineva o recenzie pe subiect în prealabil.

Și nu e vorba doar despre preț, ci despre informații, în general: cât e până cel mai apropiat magazin sau spital, dacă sunt meduze în mare sau cât costă o plimbare cu barca hotelului. Angajații vă pot răspunde la mult mai multe întrebări decât orice website, chiar și decât website-ul proprietății.

7. Proprietățile vă pot oferi discount “de volum”, în funcție de câte camere-nopți vreți să cumpărați, pe când sistemele automate înmulțesc pur și simplu prețul unitar cu numărul de nopți. Dacă la un city-break n-o să vă dea nimeni reducere (în weekend oricum crește gradul de ocupare), pentru o ședere de 7-14 nopți există tot interesul.

Hotelierului îi convine să vă aibă ca mușterii pe o perioadă îndelungată din două motive: își defragmentează fluxul operațional-comercial și obține venituri suplimentare prin restaurant, bar, spa, magazin, concierge etc.

OTA-ul nu câștigă niciun dolar în plus dacă tu bei trei sau treizeci de beri la pool bar, însă hotelierul face profit bun din food&drinks și alte servicii. Iar o părticică din acest profit se poate întoarce la tine sub formă de discount în urma unei negocieri directe.

În concluzie, ca să mă asigur că am fost bine înțeles, recomand în continuare cu căldură rezervările prin OTA-uri pentru:
– șederi scurte (1-4 nopți),
– destinații “rapide” (pretabile la city-breaks, tranzit sau turism de business)
– în sezon, în weekend-uri sau în alte perioade de vârf (festivaluri, concerte, competiții sportive).
– dacă proprietarul/operatorul cazării nu răspunde la mailuri sau nu știe o limbă de circulație internațională în care să vă puteți înțelege.

Pentru toate celelalte există the good old humans. Vacanțe frumoase.

Comentarii - 23 Comentarii

  1. marius says:

    Ce inseamna OTA ?

  2. Tano says:

    Un lucru ai uitat sa mentionezi (sau am citit eu prea repede): review-urile pe care le poti lasa in caz ca ai experiente nefericite.
    Daca faci booking direct cu hotelul si se intampla ceva, e mult mai usor sa lasi un review negativ pe booking decat sa suni la ANPC-ul ţării respective.

    Toate firmele cu avânt foarte mare (Booking, Tripadvisor, Uber, AirBNB) fix pe asta se bazeaza, pe rating-uri. De asta gazda incearca sa se poarte cat mai bine, ca sa nu primeasca rating negativ.

    • @Tano: review-ul îl poți lăsa direct pe TripAdvisor, care e oricum autoritatea în materie de recenzii și recomandări.

      • Tano says:

        @Brad: Ai dreptate, dar nu toata lumea stie (si mai ales nu are rabdare, ca multi din prietenii mei) sa caute inclusiv pe tripadvisor atunci cand fac o rezervare si de obicei primele/singurele impresii pe care le citesc sunt cele de pe booking. Respectivul client daca vede un review nasol pe booking, nici nu mai intra pe tripadvisor.

        • Radu says:

          Dar pe de alta parte pe tripadvisor poate comenta la orice proprietate orice Gigel care se plictiseste sau are vreun interes sa promoveze sau sa denigreze respectiva proprietate. Ca sa nu mai spunem ca in topul listelor de pe tripadvisor apar proprietatile care platesc pachete extra pt a aparea in top sau cele cu multe comentarii. Asadar din punctul meu de vedere review-urile de pe tripadvisor au o relevanta mult mai mica decat cele de pe booking, airbnb, etc, unde trebuie sa fi fost la respectiva proprietate pentru a lasa un review.

          • @Radu: aia cu Gigel nu e chiar așa. Review-urile nu sunt publicate decât după ce au fost validate. Mie la început mi-au cerut chitanță/notă de plată din locul pe care îl recenzasem. Chiar și acum, că am urcat în ierarhie, durează câteva zile până la câteva săptămâni ca să-mi apară review-ul. Faza a doua, cea cu discriminarea pozitivă pe bani e posibil să fie adevărată, am citit și eu niște articole pe tema asta.

  3. Silviu says:

    Cum se face atunci cind la direct la receptie pretul este mai mare decit pe OTA?

    • @Silviu: nu știu. Depinde de la situație la situație. Eu vorbesc în articol despre sejururi lungi (5-14 zile). Cred că nimeni nu pleacă în concediu ca să-și ia cazarea de la recepție.

    • violeta says:

      Am fost in situatia asta. Am deschis site-ul Booking.com de pe telefon in fata receptionerei, ca sa fac rezervare la hotelul lor. Ne-au dat pretul de pe booking 🙂

  4. DeLuat says:

    Bun articolul. mersi pentru sfaturi. Chiar folosesc des Booking.com, aplicatia mai exact.

  5. Andrei Nec says:

    Pot sa confirm. Anul trecut am avut 2 saptamani rezervate prin Booking, in Seattle, la Homewood Suites ce face parte din reteaua Hilton. Aveam weekendul liber fiind intre 2 cursuri si am zis ca merita sa vad si eu patria inteleptului Trump si sa ies din oras 3 zile. Incercand sa eliberez camera pt 3 zile mi s-a spus ca nu pot primi un refund datorita faptului ca am facut rezervarea prin ‘OTA’.

    Dar am patit-o si invers…in alta deplasare stiam perioada si nu m-am sinchisit sa ma uit de cazare decat cu o luna inainte. Bineinteles ca nu mai gasesti mare lucru. Booking-ul are avantajul ca iti poti rezerva 10 cazari fara costuri in timp ce iti cauti alternative. Daaaaar sa nu uiti sa anulezi ce nu cumperi 🙂

  6. Alex says:

    Salut,

    Asta nu prea merge in Romania unde hotelierii sunt speriati de Booking. Pe langa asta, daca iei direct de la ei si vine un grup mare sunt dispusi sa renunte la camera ta si sa ia grupul ala. Daca iei printr-o argentie mare, online sau nu, care face volum la ei nu-ti va anula camera pt. un grup. Asta se poate intampla peste tot in lume, nu doar in Romania.

  7. Rose says:

    Am citit articolul , interesant. Eu sunt in proportie de 99% adepta rezervarii directe la hotel. Atunci cand nu pot rezerva la hotel recurg la o agentie – fizica nu online intrucat imi place sa discut cu un om si nu cu o masina! :))Chiar daca imi fac la agentia de langa casa rezervarea, totdauna trimit mail la hotel pt reconfirmare. E mult mai sigur. Si un contact pe mail sau telefon cu hotelul inainte de sosire este totdeuana binevenit, esti intr-un fel deja “cunoscut”. Poate cineva se intreaba de ce nu pot face mereu cazari la hote direct.Pentru ca de regula nu fac nici o plata anticipata, nu depun garantie, avans sau credit card – pe care nu-l am. De obicei transmit biletul de avion pentru dovedirea faptului ca sosesc in perioada respectiva. Sunt intr-adevar tari sau anumite hoteluri care nu doresc astfel de rezervare. Daca tin mortis la o anumita cazare, merg la o agentie, altfel caut alta cazare. E drept, metoda cere pe de-o parte timp si mai multe schimburi de mailuri , eventual si telefonae cu unitatile de cazare respective pentru a-i convinge. Dar inainte de toate presupune sa ai cuvant. odata ce ai convenit cu o unitate de cazare sa-ti rezerve pt o anumita perioada, atunci nu mai poti anula. Exact pentru ca nu ai platiti nici un avans, pentru ca nu ai dat nici un cedit card. Pentru ca este doar cuvantul tau impotriava a orice altceva. Pe booking mai anulezi, te razgandesti etc, cand tratezi direct cu o persoana nu-ti permiti asta, decat daca vrei sa fi considerat drept om lipsit de cuvant. In privinta tripadvisor sunt absolut de acord, e primul loc unde verific cazarea – deoarece si eu scriu revizii acolo. Deci consider reviziile pe TA de incredere. Si apoi nu citesti doar una sau doua, citesti toate reviziile si-ti dai seama daca merita sau nu sa alegi respectiva camera.

  8. Lili67 says:

    Buna seara,daca am facut o rezervare prin booking si nu mai pot pleca, ce se va intampla totusi? Mentionez ca nu am achitat nimic, dar am dat datele unui card. Ce as putea sa fac? Cati bani se vor trage de pe card, daca nu pot ajunge (din motive obiective).Multumesc!!!

  9. Tocmania says:

    Inca de actualitate!

  10. Plimbareanu says:

    Am postat pe tripadvisor,nu mi au cerut pana acum o dovada a platii pt sejurul petrecut la cazarea respectiva.Am postat poze,le au aprobat,nu sta nimeni sa verifice chestiunile astea,asa cum nici pe AFA,varianta romaneasca a tripadvisor,nu fc nimeni asta decat in cazul unor divergente/acuzatii intre proprietar si turist.Pe Booking,Airbnb,comentariile sunt verificate,si musai sa fii platit prin ei sa poti lasa review,o mica diferenta.Pe destinatiile cautate touroperatori negociaza preturi mai bune,fiindca cumpara cantitati mari,de aia gasesti oferta mai ieftina prin agentie decat la hotel:).

  11. Daniel Sandru says:

    Referitor la comentariile verificate mam cazat in iarna la un hotel din baile felix.datorita comentariilor bune de pe boking.am fost total dezamagit(poze cu piscina din fata hotelului,care nici nu exista)dupa cateva zile mi sa cerut de la boking un review.am completat cestionarul lor si am scris un comentariu care nu lau postat niciodata chiar dupa multe e-mail trimise

  12. Simona says:

    La ora actuala esti singurul care cand scrie ceva despre ceva, stie ce vorbeste. Felicitari pentru modul de abordare dar si pentru faptul ca te informezi destul de mult, inainte de a scrie ceva.

  13. Carmen says:

    Cat de sigura e o rezervare directa la hotel ,cu solicitarea plati de 50% din plata?

Lasă un comentariu