Tedoo cu Brad Florescu

Buletin Agoda iunie. Șase hoteluri cu vedere la istorie în Asia și Australia.

Hoteluri bogate în povești, care au jucat roluri importante în istoria ultimelor două secole.

Majapahhit

Text: Agoda România, editat de Tedoo.ro. Foto: Agoda.

În ultimul Buletin Agoda am prezentat câteva hoteluri care folosesc tehnologii de ultimă oră pentru a-și atrage și menține clientela. Astăzi vom aborda câteva cazări de la celălalt capăt al spectrului: hoteluri clasice, bogate în istorie și povești, hoteluri care au jucat roluri importante în filmul evenimentelor din ultimele două secole. Iată mai jos câteva dintre preferatele noastre:

Hotel Majapahit, Surabaya, Indonezia, 5*

La răscrucea secolului al XX-lea, Indonezia jucase deja de sute de ani un rol major în bătălia pentru influenţa locală sau globală. La 1900, după multe dispute şi conflicte, olandezii reuşiseră să îşi consolideze dominaţia în regiune, iar noile condiţii comercial-economice creau un climat propice pentru orice spirit întreprinzător.

În 1910, la Surabaya, fiul de 7 ani al afaceristului armean Lucas Martin Sarkies punea piatra de temelie a clădirii botezate atunci Oranje Hotel. Pentru următorii treizeci de ani mai multe extinderi şi renovări i-au asigurat hotelului notorietatea în regiune. Multe celebrităţi, de la capete încoronate europene până la stele de cinema de la Hollywood participau la evenimentele de gală organizate la Oranje.

Sub ocupaţia japoneză din perioada celui de-al doilea război mondial, hotelul a fost redenumit Hotel Yamato şi a fost utilizat ca lagăr temporar pentru femeile și copiii olandezi luați prizonieri. În climatul politico-social tulbure al decadelor ce au urmat, stabilimentul a fost redenumit succesiv Hotel Merdeka (independență), L.M.S Hotel, iar în fine, în 1969, Hotel Majapahit, în memoria celui mai longeviv regat al Indoneziei medievale.

De-a lungul acestor perioade, hotelul a dăinuit aproape sfidător, oferind o cazare superbă printre grădinile luxuriante şi cultura fascinantă. Monument oficial al patrimoniului cultural indonezian, Majapahit oferă astăzi un centru spa luxos, câteva restaurante excelente şi cazare de clasă în 143 de camere, incluzând Apartamentul Executiv, Grădina Terasă sau Apartamentele Majapahit.

The Westin Chosun, Seoul, Coreea de Sud, 5*

Originalul Chosun Hotel a fost construit în locaţia curentă în anul 1914 şi a avut toate dotările occidentale – camere şi restaurante decorate în stilul englezesc al secolului al XVIII-lea, lenjerii de pat importate din Irlanda, argintărie din Germania și candelabre de cristal aduse de la New York. Fiind multă vreme singurul hotel de tip occidental din Coreea, Chosun a găzduit demnitari aflaţi în vizite oficiale, cum ar fi preşedintele S.U.A. Herbert Hoover în 1915 sau Prinţul Moştenitor japonez (mai târziu Împăratul) Hirohito în 1925.

După ce hotelul a supravieţuit celui de-al doilea război mondial și războiului din Coreea, preşedintele Park Jung-Hee a decis că Chosun trebuie să devină o emblemă a economiei emergente a Coreei de Sud.  Rebranding-ul din 1969 a readus hotelul în atenţia internaţională, iar renovarea completă din 1981 a extins şi modernizat clădirea, adăugând măreției istorice o doză consistentă de confort și facilități moderne.

Nadesar Palace, Varanasi, India, 5*

Varanasi este unul dintre cele mai vechi oraşe locuite permanent din lume – cu aşezări datând de peste 3.000 de ani şi găzduind peste 20.000 de temple, este considerat unul dintre principalele centre spirituale ale Indiei. Hotelul Nadesar Palace întrupează spiritul de mister, grandoare şi însemnătate culturală al orașului.

Istoria timpurie a hotelului este învăluită în legendă, dar se crede că edificiul original a fost ridicat în jurul anului 1830. În 1889 – după renovarea efectuată de renumitul savant, translator şi urbanist James Prinsep – clădirea a devenit reşedinţa conducătorului de atunci al Varanasi, maharajahul Prabhu Narain Singh. Mai târziu, după ce a fost transformat în hotel, primii oaspeţi notabili au fost Prinţul şi Prinţesa de Wales, care au devenit mai târziu Regele George al Cincilea şi regina Mary ai Angliei. De atunci, hotelul a găzduit şi alte celebrităţi, capete încoronate sau politicieni, de la regele Ibn Saud, fondatorul Arabiei Saudite şi până la Dalai Lama.

Astăzi, operele de artă din colecţia personală a maharajahului împodobesc pereţii, iar mobilierul şi decoraţiunile clasice din cele 10 apartamente recreează fidel o eră apusă. Grădinile hotelului sunt ele însele o atracţie – hectarele de livezi de mango şi câmpiile de gălbenele şi iasomie sunt o locaţie perfectă pentru micul-dejun sau pentru ceaiul de la ora 5.

Hotel New Grand, Yokohama, Japonia, 4.5*

Hotel New Grand din Yokohama nu este cel mai vechi hotel din această listă, dar, alături de zona în care se situează, a jucat timp de secole un rol important în dezvoltarea Japoniei. Aici a debarcat comandantul de vas Matthew Perry în 1853, încheind peste 200 de ani de izolare autoimpusă şi deschizând Japonia către economia mondială şi către puterea influenţelor culturale din străinătate. Japonia s-a adaptat fulgerător la noile realităţi, iar ţara a devenit curând un jucător economic major. În timpul acestei perioade de emergență, mai exact în 1927, s-a deschis Hotel New Grand.

În mod miraculos, hotelul a fost una dintre puţinele clădiri care au rezistat bombardamentelor din cel de-al doilea război mondial şi a fost utilizat ca și cartier general de către legendarul lider militar american Douglas MacArthur. Coincidența face că McArthur mai fusese de două ori oaspete al hotelului, pe timp de pace: o dată în copilărie și a doua oară în luna de miere. După război, New Grand a găzduit şi alte nume notabile: Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks, Mary Pickford și Babe Ruth.

Acest hotel a continuat să fie unul dintre cele mai bune din Yokohama până către sfârşitul secolului trecut, oferind camere cum ar fi Apartamentul MacArthur, care a rămas aproape neschimbat din vremea în care generalul stătea aici, precum şi alte camere cu însemnătate istorică. Spre sfârşitul anilor 1980 s-a impus extinderea, aşa încât în 1991 a fost inaugurată noua aripă-turn a hotelului, adăugând 202 de apartamente celor 49 din clădirea originală.

Goodwood Park Hotel, Singapore, 5*

Sunt o mulţime de proprietăţi clasice impunătoare în Singapore, iar Goodwood Hotel se numără printre cele mai interesante. Hotelul fost construit în 1899 sub numele Teutonia și era locul de întâlnire al comunității germane din Singapore de la acea vreme. În 1918 a fost cumpărat de către trei fraţi, redenumit Goodwood Hall și transformat într-un centru exclusivist de divertisment pentru elita orașului. Aici a evoluat, printre alții, celebra Anna Pavlova, considerată îndeobşte una dintre cele mai mari balerine din istorie şi care era un superstar global în acea perioadă.

Goodwood devenit hotel în mod oficial abia în 1929 și, până la război, a găzduit multe personalităţi de vază cum ar fi Ducele de Windsor. În 1941, când Japonia a ocupat ţara, a fost utilizat ca reşedinţă pentru ofiţerii japonezi de rang înalt. Printr-o coincidenţă istorică, în 1945 câțiva dintre acei ofițeri au fost judecați pentru crime de război chiar într-una dintre sălile hotelului, transformat temporar în tribunal.

În decadele ce s-au scurs de atunci, Goodwood a rămas în fruntea listei de hoteluri din Singapore, oferind prima piscină hotelieră din oraş – un lux nemaivăzut la acea vreme – şi prima cramă cu aer condiţionat. În 1989 a fost declarat monument istoric de către Comisia pentru Patrimoniu Național a micului și prosperului stat asiatic.

Mansion Hotel & Spa at Werribee Park, Australia, 5*

Clădirea datează din vremea în care goana după aur din provincia australiană Victoria transformase Melbourne în cel mai bogat oraş din lume. În 1874, doi fermieri scoțieni – frații Thomas şi Andrew Chirnside – au construit Werribee Park Mansion pentru a le servi drept cartier general. Când cei doi fii ai lui Andrew au preluat conducerea după moartea tatălui lor, rivalităţile familiale au dus la dezmembrarea imperiului Chirnside, care a fost vândut bucată cu bucată. Clădirea a fost cumpărată în 1922 de Biserica Catolică, iar aripa ce găzduieşte acum Mansion Hotel a fost construită pentru a caza personalul nou înființatului colegiu Corpus Christi. În 1973 a fost vândută guvernului.

Astăzi, în clădirea principală ființează un muzeu, dar Mansion Hotel & Spa supravieţuieşte și este recunoscut ca una dintre cele mai exclusiviste opțiuni de cazare din regiune. Multe dintre dotările vechiului colegiu au fost păstrate, inclusiv biblioteca şi minunatele vitralii.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu