Tedoo cu Brad Florescu

Bangkok, cu bune şi cu rele

Chatuchak e locul ideal pentru a cumpăra produse locale: confecţii, artizanat, decoraţiuni, ceramică, uleiuri aromate, pielărie şi milioane de alte lucruşoare foarte drăguţe. Marfa e relativ ieftină, nu o să ai spor la negociere decât dacă achiziţionezi cantităţi mai mari (pentru 10 tricouri, de pildă, o să primeşti un discount de 25-30%).

Bangkok street billboard

De ce mi-a fost frică n-am scăpat. În ciuda îndârjirii de a evita Bangkok-ul, metropola m-a înghiţit inevitabil şi pe mine. A trebuit să petrec o săptămână în capitala Thailandei. Cum treaba pe care o aveam presupunea mai multă aşteptare decât acţiune, mi-am pus haina de turist pe mine şi am purces. Că doar nu era să stau în cameră.

Traficul

La capitolul trafic, Bangkok-ul e ca Bucureştiul în orele de vârf. Doar că Bangkok e de 10 ori mai mare şi oră de vârf e orice oră. Se conduce nebuneşte, dincolo de limita imaginabilului, fiecare se strecoară cum poate, călcând pe orice regulă de circulaţie. Oraşul e imens, nici taximetriştii bătrâni nu-l ştiu ca lumea. În niciun caz nu te apuca să-ţi închiriezi o maşină sau, Doamne fereşte, o motoretă. Râdem, glumim, dar nu la Bangkok.

De colo colo

Tuk-tuk-ul e vehiculul-emblemă al oraşului şi nu puţini turişti se mândresc a fi dat o tură la bordul acestei maşinării artizanale. Nu recomand tuk-tuk-ul, dintr-un motiv simplu: vei înghiţi gaze de eşapament până la loc comanda. Preţul se negociază, deci e clar cine o să se pârlească: tu. În plus, e foarte riscant. Şoferii de tuk-tuk se cred dumnezei şi execută manevre nebuneşti, iar pasagerul nu are nicio protecţie în caz de accident.

Pe distanţe scurte şi medii, taxiul e o opţiune mult mai bună. Atenţie, însă: nu te urca niciodată în taxiurile staţionate. Aceia sunt “pieţarii”, care stau la agăţat turişti naivi. Merg fără aparat, se tocmesc cu tine de la început, plăteşti de 3-4 ori cât face. Cel mai bine e să opreşti un taxi cu mâna ta (dacă are o lumină roşie în geam, e liber) şi să te asiguri că şoferul a pornit aparatul. Dacă nu o face, dă-te jos imediat. O cursă de 10 kilometri te va costa în jur de 70 THB (7 RON). În orele de vârf ai nevoie de perseverenţă, pentru că mulţi taximetrişti vor refuza să te ia: “too many traffic“. De ce preferă să meargă prin aglomeraţie cu maşina goală? E o chestie care mă depăşeşte.

Pentru orice fel de distanţe, metroul e perfect. Bangkok se poate lăuda cu unul dintre cele mai avansate sisteme de trenuri. Fie că iei BTS, aşa-numitul Sky Train, fie că faci o legătura cu MRT, într-o oră poţi ajunge aproape oriunde. De câteva luni, MRT BTS leagă centrul oraşului de aeroportul Suvarnabhumi; nu mai trebuie să te înghesui în autobuz sau să te laşi jupuit de vreun taximetrist dibaci.

Shopping

Nu ştiu să mai existe vreun oraş cu atâţia comercianţi pe cap de locuitor. Străzile principale sunt ticsite de tarabe care vând tot felul de drăcii, de la cârnaţi la DVD-uri, de la chiloţi la periuţe de dinţi. Comerţul modern se derulează sub cupolele a sute de mall-uri şi shopping centers. Am să fac însă două recomandări, una pentru fete şi una pentru băieţi.

Chatuchak Market

Cea mai mare piaţă din Thailanda este deschisă doar sâmbăta şi duminica, în pavilionul din nordul oraşului. E mare rău. M-am plimbat o zi întreagă prin târg şi n-am văzut nici o treime. Chatuchak e locul ideal pentru a cumpăra produse locale: confecţii, artizanat, decoraţiuni, ceramică, uleiuri aromate, pielărie şi milioane de alte lucruşoare foarte drăguţe. Marfa e deja ieftină, nu te avânta la negociere decât dacă achiziţionezi cantităţi mai mari (pentru 10 tricouri, de pildă, o să primeşti un discount de 25-30%).

Pantip Plaza

Un mall dedicat aparaturii electronice. Camere foto şi video, imprimante, computere, componente, accesorii, monitoare, staţii, toate mărcile importante (inclusiv Apple). Dacă ai ceva de reparat, vino tot aici, că sunt multe service-uri autorizate. Mall-ul e plin de călugări buddhişti, veniţi să se pună la curent cu ultimele tehnologii.

Khao San

Inima backpacking-ului din Bangkok. Plusuri: e amplasat aproape de centrul oraşului, autobuzele către sud, nord, Laos sau Cambodgia pleacă de aici, găseşti magazine cu tot ce vrei la preţuri decente, restaurante de toate felurile, cazări ieftine, cluburi cu muzică live şi mulţi plimbăreţi cu care poţi lega o prietenie. Minusuri: mizeria, infracţionalitatea şi gălăgia. Muzica urlă până la 5 dimineaţa. Dacă vrei să dormi noaptea, nu te caza pe Khao San.

O cină romantică

Evită restaurantele de pe malul râului Chao Praya. Frumos, romantic, deosebit, dar scump şi de foarte proastă calitate. O masă pentru trei persoane, conţinând trei feluri de mâncare şi nişte beri, ajunge la 100 de dolari. Mâncarea e înfricoşător de iute, berea e subţiată cu apă. O anti-recomandare în acest sens: restaurantul Khinlom Chomsaphan de lângă podul Rama VIII. Insist asupra lui pentru că e destul de popular.

Mai bine dai un ban în plus şi iei masa pe un vaporaş-restaurant, unde primeşti trei feluri de mâncare, un spectacol tradiţional şi, bineînţeles, o perspectivă superbă a oraşului. Asta nu înseamnă că recomand, ci că dau o alternativă la iad.

Fiţe

Restaurantul Pla Dip, bucătărie fusion şi muzică jazz, aproape de Victory Monument. Atmosferă excelentă, mâncare genială, preţuri sub aşteptări. E închis lunea.

Sexy-balamucul

Poate că ai auzit de faimoasele ping-pong show-uri şi eşti curios.  Uite despre ce e vorba: plăteşti 600 THB (60 RON), bani în care primeşti un pahar de bere şi un scaun într-o hrubă rece şi întunecoasă în care nişte fiinţe cu vagi trăsături femeieşti desfac sticle de Pepsi, fumează şi joacă ping-pong folosindu-şi în acest scop vaginul. Spectacolul se încheie cu un simulacru de act lesbian şi cu o partidă de sex acrobatic între un băiat timorat şi o fată plictisită. De evitat, de evitat, de evitat.

Nici în go-go baruri situaţia nu e mai roză. Majoritatea performerilor sunt trans-sexuali, ceea ce dă spectacolelor o tentă bizară şi sordidă. Muzica e proastă, coregrafie – lipsă. OK, dacă insişti, îţi dau un pont: Angel Witch, în Nana Plaza. Nu ridica din sprânceană. Şi Elenei i-a plăcut :-)

Cazare

Sunt mii de hoteluri şi pensiuni în Bangkok. Pentru 5 stele, aşa cum am scris deja, am fost impresionat de Ramada Plaza. Acum stau la Sasha House, un boutique hotel deschis acum 3 luni. E foarte frumos făcut, e ieftin, dar nimic nu merge ca lumea şi personalul e cam ameţit. Mai uită-te pe Agoda sau Late Stays şi vezi ce găseşti. Orice ai alege, îţi recomand să fie aproape de staţia de Sky Train.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 10 Comentarii

 1. ramona spune:

  cum e vremea? zi – noapte? cum te imbraci?

 2. Brăduț "Brad" Florescu spune:

  Ramona, e cald, insuportabil de cald.

 3. Elena Stanciu spune:

  Te îmbraci lejer şi decent. Bumbac, in. N-ai nevoie de jachetă că nici la miezul nopţii nu se face răcoare. Porţi întotdeauna şerveţele umede cu tine pentru că din 10 în 10 minute simţi nevoia să cureţi colbul şi toxinele de pe faţă şi mâini.

 4. Alexandru Gavrilescu spune:

  La capitolul hotel am o recomandare, incercati 24Inn este situat la 30 de m de statia de BTS Phrom Phong (Sukhumvit rd.) este nou deschis si costa 1000 bath/zi. Din pacate nu are mic dejun inclus dar camerele arata foarte bine, mobila noua, personalul foarte amiabil si pozitia excelenta.

 5. daniel spune:

  de fapt, BTS leaga Suvarnabhumi de Bangkok(statia Phaya Thai sau Makkasan), si nu MRT.

  si nu este chiar ieftin, comparand cu nivelul de trai din Thailanda.

  insa sunt card-uri de 15, 25 calatorii, care sunt avantajaose, asta daca vei folosi mult BTS-ul.

  de departe, cel mai ieftin mijloc de transport este bus-ul, insa aici trebuie sa cunosti zona..pt turisti nu este recomandat.

 6. [...] zbori la Bangkok cu o cursă AirFrance/KLM, pe aeroportul Suvarnabhumi vei primi o cartelă SIM gratuită, cu [...]

 7. [...] și-a început cariera ca animatoare într-un bar din Bangkok. În „Orașul Îngerilor” e concurență mare și fiecare cârciumar încearcă să ofere [...]

 8. [...] a face rafting şi a călări elefanţi, urmând ca în ziua a cincea să ia trenul înapoi spre Bangkok şi respectiv avionul de București, via [...]

 9. [...] Pentru alte informații despre transport, shopping și divertisment în capitala Thailandei, citește și articolul Bangkok, cu bune și cu rele. [...]

 10. […] exemplu ar fi celebra rută Bangkok-Koh Samui, pe care Bangkok Airways exercită un monopol usturător pentru buzunare. Dar cine știe […]

Lasă un comentariu