Tedoo cu Brad Florescu

Regăsește-ți inima în Nepal. O aventură cum scrie la “Namaste”.

Ți-au plăcut romanele “Namaste”? Acum poți trăi poveștile pe viu, vizitând Nepalul alături de autor și de personajul principal.

Am două vești excelente pentru fanii romanelor “Namaste”. Prima: Sega s-a întors de o lună în zona India-Nepal, unde lucrează la volumul trei al seriei. A doua veste excelentă e că, la primăvară, Sega organizează câteva excursii în Nepal, excursii care le vor da ocazia cititorilor să trăiască pe viu experiențele descrise în volumul 2 (“Aventuri Spirituale în Nepal”). Și nu doar le organizează, ci își conduce personal oaspeții printre locuri, oameni și povești. Cum scrie la carte.

După ce-am citit de trei ori descrierea turei pe site-ul Aventuri în Nepal l-am căutat pe Sega pentru a-i pune câteva întrebări. L-am prins într-o mică pauză la Kathmandu, între o pagină de nou roman și o porție de dal bhat. A binevoit să-mi răspundă următoarele.

Sega, cât din traseul turei din Nepal se regăsește și în Namaste 2? Sau invers.

Mai degrabă invers. Mi-am propus să răsplătesc din plin efortul cititorului pe cale să devină timp de 2 săptămâni aventurier în Nepal, lărgind un pic traseul descris în Namaste 2. Spre exemplu, acum 5 ani nu m-am încumetat la vreo drumeție serioasă, dar omul se mai schimbă și în perioada cât am scris cartea am prins drag de urcat pe munte. Prin urmare, am adăugat o tură de 4 zile până la Poon Hill, de unde, dacă te-ai întinde puțin, ai putea atinge optmiarii Annapurnei. E un traseu spectaculos, însă moderat ca dificultate.

Vei merge personal cu aventurierii în toate locurile din tură? Vei sta zi de zi alături de ei?

Asta e și ideea: pe urmele cărții, cu autorul și personajul. Cine dorește să se aventureze în Nepal, o poate face 2 săptămâni alături de Sega și Lama.

Sega Namaste Nepal

Ghidul Rup Lama alături de romanul în care figurează ca personaj.

Cu ce dorești să rămână oamenii după aventura în Nepal?

Cu dor să se întoarcă. Sunt multe de explorat în țara de la poalele Himalayei, nu doar cele descrise de mine în Namaste 2.

Cu ce așteptări sau neașteptări ar trebui să vină oamenii alături de tine?

Așteptările, oricare ar fi ele, e mai bine să le lași acasă când vii într-o țară ca Nepalul. Ia cu tine un bagaj lejer, câteva lucrușoare strict necesare, și în rest lasă-te surprins de ceea ce are acest colț de lume să-ți ofere. Nu are rost să cari și așteptările după tine.

Care ar fi highlight-urile turei, locurile sau momentele pe care oamenii le vor ține minte toată viața?

Annapurna, așa cum ți se înfățișează la Poon Hill, apoi locul unde s-a născut Buddha, după ce treci de Monstrul din Lumbini, ruinele palatului de la Kapilavastu, elefanții din bătăturile mahout-ilor din Sauraha, rincocerii din jungla de la Chitwan, centrele buddhist-tibetane de la Boudhanath și Swayambhunath, lumea încremenită în timp la Bhaktapur și Patan, străduțele magice din Thamelul cel plin de zgomot, mirosuri și culoare… dar poate că ar fi fost mai bine să amintesc în primul rând locuitorii acestei țări – dacă ți-ai pierdut cumva inima, aici o găsești.

Este o aventură spirituală sau una fizică?

Nu doar fizică, nu numai spirituală. Va fi o aventura… cum scrie la carte 🙂

Veți urca până Poon Hill, la 3200 de metri altitudine. Se lasă cu rău de înălțime?

Până acum, nu s-a plâns nimeni. Înălțimea poate fi simțită un pic la Ghorepani (2.750 m), locul unde rămânem peste noapte, înainte să atacăm Poon Hill în zori, dar nu acut. O persoană normală, sănătoasă, se va descurca – sperăm – fără probleme.

Ce nivel de condiție fizică trebuie să aibă participanții? Cât de solicitantă este tura? Pot merge și leneșii?

Leneșii să rămână acasă. Nu are rost să se obosească bătând atâta drum până aici. Aventurile în Nepal nu sunt recomandate leneșilor, poate că ar fi trebuit să scriu asta undeva, să se vadă (zâmbește) În ceea ce-i privește pe ceilalți, care vor să se încumete, am mai spus: condiția fizică normală e necesară și suficientă.

Ce recomanzi să pună și – mai ales – să nu pună în bagaj aventurierii care ți se vor alătura?

Există o listă a lui Lama pe care o voi pune la dispoziția celor care vor să vină. Bagajul recomandat e unul cât mai mic și cât mai practic. Asta și pentru că aici se găsesc multe lucruri și lucrușoare, pe care mai ales doamnele vor dori să le ia cu dânsele acasă.

Văd că faci grupuri mici, de maximum 10 persoane. De ce?

Scopul nu e să organizez excursii cu autocarul, nu vreau să mă transform în agenție de turism. Prefer grupurile mici și intime.

Care ar fi cea mai bună soluție de zbor către Kathmandu și cât ar costa în perioada primăverii? Sau vrei să mă uit eu pe Momondo și să-ți spun? 🙂

Deocamdată am găsit la Turkish Airlines. În jur de 600 EUR, cu stat niște ore prin Istanbul, atât la dus, cât și la întors. Mai căutăm și alte variante.

Mulțumesc, Namaste și drum bun!

Mai multe informații despre turele lui Sega găsești pe site-ul “Aventuri în Nepal…cum scrie la carte”. Dosarul complet al excursiei poate fi descărcat de aici.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu