Tedoo cu Brad Florescu

Arma secretă a României.

Un articol pe care nu mai puteam să nu-l scriu.

Acest articol este dedicat Sophiei (foto) și părinților ei, Ana și Mihai.

Mi-am petrecut jumătate din ziua de ieri citind articolele – dar, mai ales, comentariile – de pe excelentul blog al lui George, Romanian Military. Îl recomand tuturor celor pasionați de tehnică, de tactică, strategie sau istorie militară. Un mare plus pentru serialul inginerului “Calu” care istorisește cum s-au realizat avioanele românești IAR-93, IAR-99 și proiectul fighterului supersonic IAR-95.

Răsfoind paginile blogului am descoperit și savurat câteva dezbateri foarte interesante pe marginea marilor decizii strategice care au înclinat balanța războaielor trecutului, cu accent pe cel de-al doilea conflict mondial.

Psihicul și tabla.

De pildă, în cadrul Operațiunii Barbarossa, sovieticii dispuneau de echipamente de luptă mai multe și, pe anumite tipuri de armă, mai bune decât germanii. Cu toate astea, Armata Roșie a pierdut în primele luni de conflict două treimi din efectivele de mecanizate și avioane. Ca pierderi umane, Germania a sacrificat per total 800.000 de oameni (uciși, răniți sau dispăruți în misiune), în timp ce URSS a înregistrat irrecoverable losses de peste trei milioane de oameni (sursa: Wikipedia, citând rapoarte ale ambelor părți).

Conform unora dintre comentatorii de pe blogul lui George, marele avantaj al nemților nu a fost atât tehnica de luptă, cât calitatea forței vii, mai bine pregătite tactic și cu un moral superior sovieticilor.

Armata Roșie a anului 1941 era alcătuită în mare parte din recruți adunați de prin “republicile” anexate frățește cu două decenii mai devreme. Firește că soldații belaruși sau cazaci nu erau din cale-afară motivați să apere nobilele idealuri ale comunismului, mai ales după atrocitățile comandate de Stalin în anii ’30.

Același Stalin, cu un an înainte de Barbarossa, declanșase eliminarea din armată a tuturor “elementelor trădătoare”, a se citi “crema ofițerimii”. Lipsiți de motivație și de un management competent, sovieticii au luat una dintre cele mai urâte bătăi din istoria militară. Doar ploaia și frigul care-au împotmolit o vreme Panzerele i-au salvat de la anihilarea totală.

Nu mai puțin adevărat e faptul că atrocitățile comise de hitleriști împotriva prizonierilor (considerați Untermensch/suboameni) au determinat o “întoarcere de arme” a populației care-i privise inițial pe nemți ca salvatori de la stalinism. Când cetățenii s-au prins că Hitler nu e cu nimic mai bun decât “tătucul”, determinarea lor de a lupta pentru URSS a crescut considerabil (primele contingente de partizani/sabotori s-au format în a doua parte a conflictului).

O luptă pierdută dinainte.

Am făcut acest lung expozeu pentru a scoate în evidență un lucru: o luptă se poate pierde sau câștiga înainte de tragerea primului glonț. Atâta vreme cât armata are determinare, motivație și unitate, meciul se joacă, indiferent de ascendentul tehnologic al inamicului. Istoria a demonstrat – americanilor în Vietnam sau sovieticilor în Afghanistan, ca să dau doar două exemple – că tehnica de luptă poate fi anihilată prin robustețe psihică, organizare și cunoaștere a terenului.

Dacă soldatul nici nu pune mâna pe armă, gândindu-se că e o pușcă proastă, că n-o să nimerească nimic cu ea, că superiorul lui e un tâmpit și că oricum nu are pentru ce să lupte, bătălia s-a pierdut înainte de a începe.

Se vorbește foarte mult despre perioada miraculoasă de prosperitate, progres științific și bună înțelegere pe care ar trăi-o omenirea în acest început de mileniu. Datele din teren indică însă o creștere fără precedent a tensiunilor intra- și inter-statale, cauzate de disensiuni etnice, religioase sau economice. De progres științific și prosperitate se bucură doar o mică parte a populației planetei, iar pacea, dacă mă întrebi pe mine, e un lux al celor puternici. Cine vrea pace trebuie să și-o permită.

Arma secretă a românilor.

România nu este o țară puternică nici militar, nici economic. Amplasarea noastră la intersecția marilor vectori de forță ai Eurasiei ne-a condamnat la o defensivă permanentă și la o diplomație acrobatică (și controversată). Am supraviețuit însă – miraculos, aș spune – mulțumită unei robusteți mentale. Și pe câmpul de luptă și în afara lui, românii au rezistat unor forțe covârșitoare, fie că a fost vorba despre imperiile Roman, Austro-Ungar, Otoman, Nazist sau Sovietic. A curs mult sânge românesc, generații întregi au suferit atrocități, persecuții și privațiuni, dar nu am dispărut, nu am fost asimilați, nici dizolvați, nici dispersați. Până acum.

Ce se întâmplă astăzi cu România are toate datele unui război psihologic care-și propune dezarmarea mentală a cetățenilor. Tot eșafodajul defensiv, tot arsenalul intangibil care ne-a permis să rezistăm celor mai brutale invazii, se află de la o vreme sub un asediu violent. Se trage cu artileria, se aruncă bombe, se infiltrează agenți și commando-uri în această structură. Acțiunile sunt evidente. N-aș putea spune dacă este un atac consolidat din partea unei singure forțe, o luptă între puteri alogene antagonice sau un terorism băștinaș, cert este că, în special de prin 2008, ofensiva s-a întețit iar cazemata începe să se zgâlțâie.

Sistemul defensiv despre care vorbesc – valabil pentru orice națiune, comunitate sau familie – este clădit pe valori și simboluri comune. Pe limbă, artă, repere istorice, pe credințe, instituții, concepte și personalități – istorice ori contemporane – unanim recunoscute și apreciate.

Ethos blasters.

Urmărind fie și tangențial discuțiile din spațiul public pe un ecart de timp de o lună-două, nu pot să nu remarc că mare parte din fundamentele enunțate mai sus sunt dinamitate cu o suspectă consecvență. Valorile și simbolurile esențiale ale României sunt sub-minate (iată că terminologia militară își reintră în drepturi) constant și, cel mai grav lucru, publicul aplaudă exploziile ca pe focuri de artificii. Și cere bis.

Mi-a luat exact cinci minute să transfer din memoria imediată în scris o scurtă listă de “obiective strategice”, fiecare cu tipul de încărcătură explozivă atașată.

Concepte fundamentale:

România – zisă și Românica, e codașa Europei, or să ne-o ia și bulgarii înainte.
Poporul român – leneș, hoț și trădător
Patriotism – vadimism (paranoia, rudotel, antisemitism, xenofobie)
Ortodoxie – o superstiție retrogradă, bună pentru babe pupătoare de moaște.

Instituții:

Președintele României: Cucuvea kaghebistă, Țapul, Chiorul bețivan, Robotul/Dulapul.
Parlamentul României – un cuib de hoți și de leneși (ei, măcar avem reprezentativitate)
Guvernul României – niște tâlhari
Premierul României – plagiatorul, piticul, homosexualul și coruptul, cap-de-mort, cap-de-oțel (pentru cine nu știe, ultimul e Victor Ciorbea), veorica
Biserica Ortodoxă – plină de bani și vrea și mai mulți; instrument de tâmpire a populației.
Armata Română – îi plătim degeaba, nu ne mai trebuie, pe noi ne apără NATO

Categorii socio-profesionale

Medicii și profesorii – șpăgari
Funcționarii publici (alții decât medicii și profesorii) – corupți, nu fac nimic toată ziua, îi plătim degeaba
Corporatiștii – roboți programați 9-17 care nu știu ce e viața
Țăranii – niște țărani (ce vrei, mă?)
Muncitorii – Dorele, ia mai fă, mă, o dată.
(aici se impune să observăm cum publicitatea românească a reușit să eticheteze peiorativ grosul populației active: muncitorii și țăranii)
Pensionarii și asistații social – masă de manevră pentru alegeri; îi cumperi cu un kil de ulei; sunt de-ăia care pupă moaște;
Antreprenorii – bișnițari fără scrupule
Judecătorii – corupți
Polițiștii – analfabeți
Jandarmii – asasini
Serviciile secrete – au furat banii lui Ceaușescu, conduc România din umbră
Jurnaliștii – vânduți
Artiștii – hipsteri homosexuali drogați
Inginerii – geeks

Personalități istorice

Ștefan cel Mare – pitic și gagicar
Alexandru Ioan Cuza – era mason
Mihai Eminescu – sifilitic, xenofob, afemeiat
Ion Antonescu – criminal de război, antisemit, a dus țara la ruină aliindu-se cu Hitler
Regele Mihai – trădător de țară, a plecat cu tablouri
(pentru ultimii doi meritele se cuvin evident propagandei comuniste)
Mircea Eliade, Nae Ionescu, Petre Țuțea – legionari
Nicolae Ceaușescu – nu mai zic

Personalități artistice, sportive sau mediatice

Radu Beligan – “Google sărbătorește 150 de ani de la nașterea lui Radu Beligan”, “Radu Beligan își amintește cu plăcere de primul lui învățător, Anton Pann”, “Zi mare pentru Radu Beligan! A ieșit la pensie pentru a șasea oară!” (Times New Roman, care-i acordă maestrului Beligan o atenție deosebită).
Nadia Comăneci – o ipocrită, cum își permite să facă reclamă la margarină?
Dan Puric – un mistic exaltat neo-legionar și mason
Cristian Tudor Popescu – cap de mort, ăla care umblă în “treling”

Această ultimă secțiune a listei este, după cum vezi, surprinzător de scurtă. N-am reușit să identific alte personalități care să merite a fi numite astfel și care, totodată, să se bucure de oarece expunere. Și cum afișarea în acest mediu public toxic compromite fulgerător pe oricine, e firesc să avem pe scenă, în ultima vreme, personaje obscure care nu au nici reputații nici opere de apărat.

Tactica falimentară a lunetistului singuratic.

Revenind la dinamitarea elementelor unificatoare trebuie să fac două observații.

Prima: fără discuție, o parte dintre aceste ethos blasters se ancorează pe un sâmbure de adevăr, fie el și anecdotic sau accidental. Nu neagă nimeni greșelile președinților, premierilor, parlamentarilor sau – fie-mi cu iertare – înalților slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române. Doar că, agățîndu-ne exclusiv de slăbiciunile oamenilor care au ocupat sau ocupă funcții, riscăm să dărâmăm întregul edificiu al unor instituții fundamentale. Omorând pilotul condamnăm la prăbușire avionul; și pe noi odată cu el. Și încă un lucru: s-ar cuveni să ne controlăm limbajul la adresa conducătorilor, dacă nu din respect pentru persoanele lor, măcar pentru steagul pe care au jurat.

A doua observație: lista de mai sus acoperă aproape integral populația României (inclusiv pe cea detașată în străinătate), cu excepția copiilor și a intelectualilor care nu sunt  funcționari publici, antreprenori, publiciști sau corporatiști. Practic, fiecare dintre noi se află în raza unei încărcături expozive capabile să spulbere in corpore structurile profesionale sau sociale din care facem parte.

Și, în momentul în care medicul face o afirmație dură despre breasla profesorilor, profesorul despre țărănime și țăranul despre Parlament, se produce o detonare în lanț care ne îngroapă pe toți. Tactica “lunetistului singuratic”, care trage din podul casei cartușe de “eu nu sunt ca alții”, “toți sunt așa și pe dincolo, eu sunt diferit” e moarte sigură. Nu Vasili Zaițev, eroul din “Enemy at the Gates” a salvat Stalingradul.

Ceilalți ești tu.

Când spunem “ceilalți” vorbim de fapt despre noi; fiecare dintre noi este un “celălalt” pentru cineva. Când spunem “popor de leneși și de hoți” ne includem pe noi, familiile, dascălii care ne-au învățat carte, medicii care ne-au adus pe lume, includem toți oamenii pe care i-am iubit, îi iubim sau îi vom iubi în viața asta. Și îi jignim. Și nu merită.

Orice popor are eroi și trădători, tâmpiți și genii, leneși și harnici, sfinți și haimanale. Orice stat are rufe murdare și scheleți în dulap. A scoate la aerisit aceste zdrențe poate fi un exercițiu purgatoriu, cu condiția să se desfășoare scurt și la obiect. Dar a le scutura zilnic prin fața casei nu face decât să coboare standardele de caracter pentru generațiile care vin. Arată-i copilului super-eroi și va vrea să devină super-erou. Spune-i zilnic că va sfârși un bețiv ca ta-său și așa se va întâmpla.

Propaganda naționalist-ceaușistă avea, totuși, niște limite (și un scop strategic, în contextul distanțării de URSS). Eram popor ales, cei mai viteji dintre traci, în luptă biruitori, dar atât. Ce fac “micuții” acum e genocid cultural. Suntem, brusc, cea mai de rahat nație de pe glob. Eu m-aș întreba: cui prodest?

Am luat în urmă cu ceva timp o decizie. Să nu spun nimic urât despre țară, popor și conducători, oricât aș fi de revoltat sau necăjit. Să nu aplaud și nu particip la nicio defăimare – fie ea și la mișto – a simbolurilor istorice și culturale românești. Bune sau rele, valorile care ne leagă reprezintă principala noastră forță ca popor. Pe ele putem clădi și restul. Fără ele – nimic.

Nici să cădem în extrema cealaltă nu e sănătos. Dați-vă la o parte, că noi am inventat stiloul și probabil insulina. N-are rost să ieșim la astfel de ofensive pentru că nu suntem pregătiți. Deocamdată nu vrem să cucerim pe nimeni. Vrem doar să fim lăsați în pace. Doar că, așa cum am mai spus, pacea și-o permit doar cei puternici, cei pe care e prea costisitor să-i ataci.

Nemți n-avem cum să devenim. Nici americani, nici olandezi. Așa cum, dintre toate țările blocului comunist, noi am fost întotdeauna mai cu moț. Așa cum, dintre toate ținuturile aflate sub turci, Principatele Române au reușit să evite statutul de pașalâc. Așa cum ardelenii au stat o mie de ani sub austro-ungari și au continuat să vorbească românește.

Toți stăpânii noștri s-au plâns de noi și-au încercat să ne inoculeze îndoială și rușine pentru ceea ce suntem. Asta fac și acum. Eu n-o să-i ajut. Nu-i ajuta nici tu. Dacă nu pentru noi, măcar pentru cei care vin după. Se nasc copii minunați în România.

Istoria – tot istoria – ne-a arătat că ideile și dezastrele au o capacitate extraordinară de a cataliza solidarizarea oamenilor. Ne rămâne să gândim sau să așteptăm cutremurul.

Citește și articolul Un brand de țară european pentru România. E continuarea acestuia, patru ani mai târziu.

Comentarii - 76 Comentarii

  1. Florin says:

    “Orice popor are eroi și trădători, tâmpiți și genii, leneși și harnici, sfinți și haimanale. Orice stat are rufe murdare și scheleți în dulap.”
    Acum câțiva ani am ascultat un comandant de vas francez, (marina comerciala, un coleg de-al lui Băse, cum ar veni…) ilustru și respectat, într-o emisiune de radio în care se discuta despre rapoartele inter-umane și practicile comerciale ale firmelor care angajează echipaje pentru traficul maritim de marfă. Omul a spus clar și lăutărește un lucru superb – “Am navigat câteva zeci de ani, am avut sub ordinele mele maltezi, filipinezi, francezi, români, bulgari, ucrainieni sau malgași. Am suficiente argumente ca sa afirm un lucru – procentajul de tâmpiți e același peste tot.” E frumos ce-ai scris aici. Pe zdrențe nu se poate clădi nimic. Eventual, tot zdrențe. Pe valori, care-or fi ele, se mai poate sprijini câte ceva. Mai rămâne sa reușim (reușească ? Cui îi revine misiunea ? Această casetă se va autodistruge în…..) sa definim corect valorile.
    Ma bucur că am citit textul ăsta.
    Florin

  2. Ami says:

    Saptamanile trecute am descoperit “vom iubi si vom fi liberi” si l-am citit cu aviditate pe tot. M-am intristat cand am vazut ca s-a oprit, s-a sfarsit. Adoram articolele de acolo si cum erau scrise. Poate ca articolul de mai sus s-ar fi incadrat mai bine in peisajul celuilalt blog.
    Se pare ca te-ai mai “linistit”. Scriitoriceste te preferam nervos.

  3. Andrei says:

    Ha, asta chiar o surpriza. Una placuta! Cele doua blog-uri nu au nimic in comun, nici nu mi-am imaginat ca citesti RoMilitary. Excelent articolul…multumesc!

  4. Georgi says:

    Foarte bun articolul :), subscriu. Suntem un popor passive-agressive, cred ca de-aia n-a reusit nimeni sa ne colonizeze, in ultimii 2000 de ani. In ce priveste psihicul, cred ca avem unul mult mai tare decat al altor neamuri. Asa se explica si multele performante sportive de exceptie. Nici nu clipesc gimnastele noastre, chiar daca au cazut cu 5 secunde inainte, in timp ce altele se smiorcaie cu lacrimi de crocodil. In schimb ironizarea si “mistoul” fata de institutii se practica de secole cred, a se vedea Caragiale, si totusi se faceau lucruri bune pe atunci. Nu cred ca e cazul sa ne ingrijoram prea tare. Hazul de necaz ne-a trecut prin multe. Mai periculoase mi se par atitudinile fata de ce se considera valoare, gen PR-ul fara limita pentru pitipoance si pitiponci…oameni tineri care inca dau spaga pentru diverse lucruri, in loc sa faca o mare galagie si altele.
    Si eu fac la fel in ce priveste faptul de a nu vorbi de rau tara in general si in afara in particular. In cel mai rau caz explic si motivele pentru care exista inca multa coruptie, delincventa, saracie etc. si eventual ce s-a facut sau urmeaza sa se faca pentru a indrepta lucrurile astea. O chestie interesanta este ca atunci cand sunt in tara mi se pare ca lucrurile se misca foarte incet, nu mai progresam odata, cand sunt afara atunci realizez cat de repede ne-am miscat totusi, si cat de multe s-au schimbat, mai ales in ultimii 10-15 ani.

    • Bogdan says:

      Fara suparare, trebuia sa dai pe la scoala, “nu ne-a colonizat nimeni”, suna vulgar dar “sa mori tu?”

  5. dan says:

    bravo gogule…m-a uns pe suflet .
    Hai la multi ani, ( bosumflatule ) ! 😉

  6. Alex says:

    Radiografia ăsta a unei tari aflate în colaps, este, de departe, de un adevăr dureros. Exista totuși oameni care gândesc în tara ăsta. În colonia ăsta.
    Suntem condamnați la rușine. Nu la dispariție. Suntem prea lași ca sa luptam. Nu am sa înțeleg niciodată cum am ajuns noi sa fim urmașii dacilor say romanilor, când la ei lașitatea nu era apreciata. Noi am câștigat batalii importante prin neprezentare. Noi fugeam în pădure. Am procedat mereu așa cum rușii au fugit din Moscova când a venit Napoleon. Și aia care s au luptat, sunt acum tratați cu derâdere de istorici dar și de presa. Ca de fapt Mihai nu a bătut la Călugăreni. Ca Țepos are caninii mai mari. Mda…. Ce este trist la toată aceasta realitate? Ca am pierdut deja. Educația fiind praf, cei care vin iau de bun tot ce primesc. Nu mai procesează decât fast food.

  7. Rossi says:

    Manipularea in Romania a devenit noua proba competitiva pentru televiziuni / ziare si constat ca nu mai pot sa deschid anumite subiecte cu prieteni vechi ( 20+ ani ) din cauza manipularii. Ca Romania sa se trezeasca cu adevarat ar trebuii sa renuntam la televizor ( sau macar la posturile tv ce promoveaza prostia prin emisiunile invadate de manelisti, “vedete” siliconate si de “experti” in orice domeniu ) …

  8. danievad says:

    buna treaba, bv. dar fac o adaugare in privinta regelui mihai care a parasit tara cu 2 masini (goale), mesajul comunistilor a fost primit cu caldura in bratele romanilor la care li sa vandut kkt despre casa regala si sunt sigur ca tu iti dai seama.

    • Vali says:

      Dupa cum s-a vazut in ultimile documentare “scapate” de “casa” britanica…nu prea a plecat cu 2 masini goale si se mai pare ca bolsevicii au minimalizat de fapt “dotarea” cu care a plecat Misu Plimbaretu.Istoria se scrie greu…

  9. Mara says:

    Bradutule, copiii care se nasc ori se adapteaza ori pleaca. Tu de ce ai plecat? Eu de ce am plecat? Pentru mine pot sa spun ca nu din cauza conducatorilor. Mai degraba din cauza vecinului, colegului, etc. Conducatorii sunt alesi asa cum este si poporul. Eu nu cred ca e corect sa dam vina pe conducatori pentru tot. Poporul voteaza ceea ce apreciaza. Din pacate, acum poporul asta apreciaza doar “j”mecheria, tzepuiala, fraiereala. Am plecat pentru ca ma uitam pe geam cum repara muncitorii gropile din fata blocului: 10 muncitori stateau, fluierau femei si faceau concurs de ragaieli iar 2 (aia mai fraieri) astupau gropi. Da, sunt si oameni minunati in Romania. Si eu mi-as dori ca intr-o buna zi sa plece toti. Sa ramana acolo manelistii, interlopii, si toti cei care au impresia ca e cool sa-i imite pe cei din Ferentari.

    E dureros si pentru mine sa vad cum se distruge tot in Romania, dar nu stiu cat de mutl contribuie la asta conducatorii si cat de mult contribuie fiecare roman in parte, unii prin prea multa smecherie, iar altii prin prea multa tacere 🙁

    Stiu ca iti lipseste tara si ca de departe totul se vede cu nostalgie. Dar, cand ti se face dor, ia de te uita pe cate un video pe Youtube. Eu am ales sa ma uit la filmarile facute cu telefonul pe plaja si postate pe youtube. Sau la filmarile facute de vecini de la geam cand cate un smardoi il caftea pe altul ca i-a luat locul de parcare atribuit fara plata, doar pe baza muschiului.

    Hai uita-te din nou cu ochiul ala critic, ca si mie mi-e dor de Vom trai si vom fi liberi 🙂 Te imbratisez cu drag!

  10. Gabriela Marwell says:

    Ai pus punctul pe i. Da, asa cred si eu. Lipsa de respect e boala natiunii. De ne-am trezii si noi odata… sper ca toti romanii sa citeasca randurile astea. F bine scris. Bravo!

  11. Lia Ghiu says:

    Mi-a placut articolul. Mi-a placut mult. Multumesc 🙂

  12. puzzled says:

    Probabil ca Renasterea, Reforma sau Revolutia Franceza n-ar fi avut loc daca existau internet, share-uri si like-uri atunci…
    Puzzled..

  13. sorin says:

    Cica daca esti tare ca individ da` prost ca natie, esti ROMAN!

    Intra intr-o scara de bloc. Jeg. Intra in fiecare apartament.Lux. Mici perle intr-un ocean de jeg. De aia, pentru ca suntem tari ca indivizi, dar nu ne mai pasa de “celalalt”. Si, fie ca vrem fie ca nu, toti ceilalti formeaza natia!

    • aum says:

      asa este sorin, fiecare ptr el,si toata lumea reclama dar asteapta sa faca altul . SENSUL de Comunitate , cei 7 ani deacasa ,si un pic de curaj

  14. oh, doamne, prima data am crezut ca e o reclama la hostgator sau o gaselnitza pentru sporirea interesului cititorilor… apoi am citit si mi-am dat seama ca ai obosit.
    asa ca te inteleg.
    mai fa o plaja, Bradute si lasa copiii in seama parintilor.

    si nu uita: 1. cauti ceea ce gasesti, 2. pacea e in mintea fiecaruia (si nu e un lux dar poate fi privita ca atare), 3. “baby face” este un bias; oricine vrea sa vanda ceva (in ziua de azi) se poate folosi de imaginea unui copil – de multe ori nu conteaza ce vinde (chiar si ideea unui razboi psihologic) si de multe ori se intampla ca ceea ce vinde sa fie lipsit de respect cu privire la generatiile mici/ viitoare,
    4. o “cultura a nesigurantei” este hranita/ mentinuta (privita ca fiind folositoare) in orice sistem politic (NU DOAR in Romania) pentru ca nesiguranta erodeaza stima de sine a omului si cu asta am deschis cutia pandorei (fricii, controlului etc.) si, deci, oamenii vor avea nevoie – ba, ce zic eu, chiar VOR CERE! – siguranta, alb si negru, claritate, DREPTURI, granite, pe dumnezeu, certitudini stiintifice … etc… etc… etc…

    ma uit la articolul tau si imi spun: “ha! ha! ha! imparatul este dezbracat”. si, dupa un alt moment, ma intreb : cine este oare acest imparat? este al meu? l-am investit eu cu autoritate? este oare acesta chiar adevarul gol sau numai pe alocuri dezvelit? este asta “starea natiunii”?

    o analiza in profunzime poate fi facuta de o singura persoana? nu stiu. nu cred ca ai vrut sa faci o analiza in profunzime (pentru ca hei! unde e
    profunzimea?) cred ca ai vrut sa atragi atentia asupra a ceva ce PE TINE te macina…
    (felicitari pentru curaj.)

    articolul tau este o colectie de opinii – pe care ti le respect. cum altfel? daca am vedea cu totii numai floricele roz cred ca ne-am pierde pamantul de sub picioare (pe care abia asteapta sa ni-l cumpere “ei”, apropos)…

    poti sa alegi sa nu fii parte a acestei culturi a nesigurantei (ia tot atat curaj).
    de ex. putem incepe prin a cere ca ZIUA NATIONALA SA NU MAI FIE EXCESIV DE “MILITARIZATA” (ca pana acum) – atata timp cat exista o zi a armatei romane, exista o zi a politiei romane si alte evenimente asemanatoare in “calendarul national”, mi se pare ca de ziua nationala am putea scoate la iveala si ALTCEVA, ceva ce exista in sanul poporului si ne-ar placea sa revedem… poate capra, poate ursul, poate calusul, poate naiul, poate buciumul etc…

    ma uit din nou la articolul tau si imi spun: intr-adevar, lasam generatiilor viitoare multa munca de facut, multe probleme mari de rezolvat, multa poluare (inclusiv minciunile in care noi credem cu tarie) dar, hei!, fiecare copil de pe planeta asta este o sansa in plus pentru rezolvarea acestor “probleme”. si sunt tot mai multi copii care se nasc si, dupa unele surse, din ce in ce mai destepti decat noi…

    deocamdata imi ramane hahaitul – nu pentru ca romanii fac haz de necaz ci pentru ca cred in copii si copiii sunt cei care vor rade mai bine IN CONTINUARE…

    relax buddy!
    noi te iubim aici in tara…

  15. cezarjipa says:

    A-ti propune atitudini politicoase fata de cei ce nu prea merita e de-a dreptul iinsultator 🙂

    In alta ordine de idei, cu exceptia voievozilor (care poate n-au existat vreodata, cum spunea Borges) istoria romanilor e o pajiste cu miei. Prejudecata (axioma) potrivit careia neamul romanesc a varsat mult sange nu e din pacate decat o speranta a trecutului. Ca atare m-ai facut curios cu blogul ala militar romanesc oximoronic.
    Altminteri, tara care l-a surprins prin superficialitate pe un frantuz cu doctorat nativ in asa ceva (Aici, la portile orientului, unde totul e luat usor), nu se poate plange de asalt la propria identitate. Poate, din ipocrizie macar, vom asimila valorile anglo saxone (UE, USA) in cateva sute de ani de evolutie. Dar oare n-am fi castigat cateva sute de ani ca provincie de imperiu adevarat ? Mie mi-ar fi prins bine ca Tulcea sa arate ca Sibiul.

    Pina atunci – romanii cu instinct de conservare au parasit de mult Mioritia. Ma gandesc in special la emigrantii de acum vreo 3 generatii. Nepotii lor sunt oameni echilibrati care-si permit in sfarsit luxul nostalgiei de a fi roman.

    • Vali says:

      Valorile anglo-saxone? Ma faci sa rad…Se vede treaba ca nu stai bine de loc cu informatiile sociologice.Dar poti sa mai incerci…

  16. Dana says:

    I don`t make a habit of commenting on anything, however this time I`m making an exception.
    Fantastic article! Thank you!
    I have one word for Romania and it`s people. PITY!
    As you said, throughout history they managed somehow to stay as a whole ( more or less). So maybe from the way things stand now, (by no means am I an expert), this is just another strategy for them to ensure they stay that way. Invaders free! Coz let`s face it; who in their right mind would want a nation of lazy people, thiefs, corrupt politicians, etc, etc… Hmm? Just a thought.
    Sad as it is, that is the face the world sees. Greatness is easier to overlook in the face of so many bad things going on at the same time.
    Maybe I`m wrong, who knows! All I can say is that altgough I stumbled on this by accident, due to a friend liking it (I`m not technology savy, nor do I trawl the cyber space in search of stuff), I throughlly enjoyed it. So once again, THANKS!

  17. Luca says:

    :)))))))))) dupa un ras sanatos datorat tocmai revelatiei ca da, ma asa e, ni s-au bagat tot felul de tampenii in cap, trebuie sa remarc faptul ca este o samanta buna care te obliga sa meditezi asupra unor lucruri, in articolul tau si sa privesti unele chestii din afara clivajelor. Felicitari.

  18. Adrian says:

    in aceeasi ooala pun si ce se incearca cu ruperea Transilvaniei de restul tarii, “divide et impera”, pe ideea ca ardelenii sunt mai harnici si mai buni fata de celelalte regiuni

  19. Vali says:

    salut,

    in momentul de fata Romania este prada omului de tip nou imaginat de Ceuasescu si desavarsit de Iliescu. Acesta nu are probleme, nu isi pune intrebari, este ca in mitul pesterii daca putem sa extrapolam putin. Principala calitate a specimenului este creierul spalat, care poate vota orice, intelege nimic, dar mai ales cauta o televiziune, o antena , un lider care sa-i fie mama si tata. Singura grija este sa manance seminte mai frumoase decat vecinul si sa aiba un ceas/ masina/ femeie mai ceva decat a vecinului.
    Principala “realizare” a comunismuli este stergerea genei si identitatii poporului, restul e vorbarie.
    deci cel putin in urmatorii ani nu te poti astepta la o modificare substantiala si nici spera la o refacere prea rapida a genei

  20. serban says:

    Prevăd că articolul va deveni viral și se va răspândi cu semnătura lui Dan Puric 😀

  21. Florin says:

    Prea adevarat articolul ! Cu sabia sau cu pusca in mana ne-am descurcat. Sa speram ca gasim resurse sa razbim si razboiul nou, eminamente psiho.

  22. George says:

    Salut

    Si eu regret desconsiderarea cu orice pret a valorilor autohtone.

    Autorul omite insa in analiza sa un aspect esential: Asaltul este o componenta a globalizarii care suprapune – deseori fortat/impus – valori universale peste valori locale. Problema nu e doar ca valorile locale sunt luate in bascalie ci ca aceia care le apara, incepand in istorie cu cronicarii si apoi mai ales cu pasoptistii, o fac gresit, propagandistic.

    Confuzia noastra rezida in faptul neconstientizat si nedeclarat ca :

    – valorile noastre au fost exploatate si devalorizate in timp tocmai de beneficiarii lor si ca
    – valorile impuse „din afara“ au deseori o valabilitate superioara celor autohtone, desi poarta acelasi nume.

    Exemplu SMURD: Am fost revoltat initial cand am vazut ca dispare crucea rosie de pe ambulante, am privit-o ca pe o agresare a unui insemn esential. Apoi am vazut ca sub x-ul cu 6 brate (simbol de origine ebraica) sistemul sanitar de urgenta functioneaza mult mai bine. Cauza? Conspiratie, tradare, manipulare? Mai degraba sunt oameni care-si fac datoria mai serios. Din pacate pentru noi initiatorii nu sunt nici romani nici prea crestini.

    Valorile acceptate universal si propuse/impuse global sunt de sorginte umanist-crestina si se pot regasi foarte usor in credintele si traditiile noastre, romanesti. Egalitatea, dreptatea, interesul comunitar, cultura, etc nu sunt cu mult diferite in esenta lor.
    Diferenta majora este calitatea lor practica, cum ar fi ei cred pe bune in valorile lor. Socul nostru sta in faptul ca dupa 89 multi am descoperit ca harnicia si ospitalitatea, credinta si bunatatea se gasesc si „in afara“, ca nu sunt un bun national, si ca ceilalti le practica deseori la un nivel superior.

    E firesc ca domnitorii nostri sa fie luati in ras atunci cand sunt prezentati in scoala ca mari eroi cu calitati exagerate demne de semizeii grecilor iar la o comparatie atenta cu alti conducatori de afara arata mult mai ponositi.

    E firesc sa nu crezi (cu toate ca eu inca cred) in valorile „nationale“ cand ele sunt umflate demagogic inca dinaintea formarii statului unitar de azi si fluturate azi doar in perioade electorale.

    Solutia ar fi descoperirea adevaratelor valori si promovarea lor cu simt critic si racordarea lor la valorile unanim acceptate global. Si asta nu se face nici usor nici repede si tine de o strategie de educatie pe termen lung. Dea Domnu!

  23. Iren says:

    Mi se pare o aberatie sa iti propui “Să nu spun nimic urât despre țară, popor și conducători, oricât aș fi de revoltat sau necăjit”. Este dreptul tau a decide sa traiesti asemeni unei dictaturi, dar e vehement nesanatos sa recomanzi altora astfel de actiuni.

    A dezbate natura societatii este primordial pentru a incuraja crearea unor solutii sau variante. Ma bucur ca am plecat din Romania, nu pentru mine, ci pentru ca mi-ar fi groaza sa cresc un copil acolo. Multa rautate, egoism, coruptie, hotie, cerseala, mizerie si minciuna..cel mai trist, poporul extraordinar despre care vorbesti e unul care in 2000 de ani nu a invatat ca civilizatia se tine cu te rog, multumesc, cu placere…

  24. Ana says:

    “Am luat în urmă cu ceva timp o decizie. Să nu spun nimic urât despre țară, popor și conducători, oricât aș fi de revoltat sau necăjit. ………Bune sau rele, valorile care ne leagă reprezintă principala noastră forță ca popor. Pe ele putem clădi și restul. Fără ele – nimic.”

    Minunata decizie. Asta trebuie sa fie decizia fiecarui roman. Pana la acest text, am crezut ca nu gasesc sarea si piperul articolului. Iata insa ca in spatele lui sta un roman cu radacini adanci.

    “Nici să cădem în extrema cealaltă nu e sănătos. Dați-vă la o parte, că noi am inventat stiloul și probabil insulina.”

    PS: Si cine a inventat insulina? Asta ca sa nu cadem in cealalta extrema:)

  25. Ana says:

    Iren, abia acum am observat ce-ai scris tu, si ceea ce scriu eu pare ca un raspuns la ce scrii tu. Insa nu este.

    Locuiesc in afara tarii si am observat cat de defaimator arata cand un rus isi critica tara. De obicei insa nici rusii nici alte natii nu-si critica tara, insa romanii o fac si inca din belsug:(. Intr-un grup am analizat care este cauza acestei nevoi de a critica si ne-am dat seama ca sistemul comunist impaienjenit de minciuni si paraciuni si-a pus amprenta pe noi, pe parintii nostri.

    Trebuie sa ne debarasam de aceasta nevoie de a vedea mereu raul. Am purtat-o prea mult in noi.

    Ca Romania sa fie altfel, fiecare dintre noi trebuie sa faca ceva cu el insusi, cu gandurile lui critice. Sa invatam sa avem un gand bun pentru vecini, rude, colegi etc. Crezand mereu ca altii sunt mai rai ca noi, ne inraim pe noi insine.

    Vrem nu vrem, avem nevoie unul de altul:)

  26. vera77 says:

    Si eu am plecat din tara mea, din pacate nu din cauza saraciei, minciunii, ticalosiei, lipselor etc. Din acestea am intalnit peste tot. Am plecat pt ca am inteles ca omul are nevoie de constrangere ca sa dea ce e mai bun din el. Constrangerea inseamna nu doar existenta legii ci a aplicarii ei sistematice si nediscriminatorii. Cand toti vor plati pt greselile lor si vor lua munca in serios, numai atunci vom incepe sa crestem, ca neam.
    As vrea sa plece din Ro toti interlopii, hotii, smecherii, manelistii si cei care nu inteleg ca fara lege, fara munca si fara eforturi nu se va face niciodata nimic. Si cand vor fi respectate principiile de baza: munca, egalitate in fata legii, venituri demne, atunci m-as intoarce. Deocamdata trebuie sa ma multumesc ca alta tara imi respecta stiinta si eforturile.
    Avem nevoie de conducatori necorupti si incoruptibili care sa poata ridica Romania din groapa.

  27. vera77 says:

    si mai vroiam sa adaug ca atata timp cat ne preocupam/ne lasam dusi de nas cu barfele de la tv despre asa zisele vip-uri ale vremii, nu avem nici o sansa sa vedem adevaratele probleme

  28. Latina says:

    cui prodest. in rest imi place ce scrii

  29. BNAngel says:

    Regele Mihai: a cedat tezaurul la rusi ca sa poata sa plece din tara. Nu a plecat cu mainile goale! A plecat cu cat a putut duce si cand s-a intors si-a luat tot inapoi… bunuri facute ps banii nostrii

  30. Ana says:

    Vera77, sunt de acord cu ce spui tu. Pentru ceva asemanator am plecat si eu din tara insa de-a lungul timpului, mi-am dat seama de valorile inestimabile pe care le are tara noastra si tanjesc dupa ele.

    Tanjesc dupa viata cu produse naturale din gradina bunicilor, tanjesc dupa saramana tanti, tanjesc dupa tot ce este CURAT ROMANESC.

    Vip-urile de azi sau ceea ce face televiziunea sunt un atac la romanesc.

    Imi place ce spune autorul cu “Ceilalți ești tu” si prin asta ne face sa ne uitam la celalalt ca intr-o oglinda.

    Indreptarea tarii vine de la fiecare dintre noi. Putin azi, putin maine. Se poate?:)

  31. Ana says:

    George, frumos! Bravo

    Gand la gand. Merci mult.

  32. MMP says:

    Foarte bine argumentat.

  33. Adigena says:

    Atricolul cu tot cu film mi-au schimbat ziua, saptamana, anul si poate chiar viata… Fiti umili si optimisti… O sa fie bine…
    Multumesc!

  34. Catalin says:

    Bradut, foarte interesant articol , pe alocuri chiar “it makes sense” … dar am doua -trei probleme , doua -trei semne de intrebare … personale, nu generalizez si nu incerc sa conving pe nimeni… ce nu sunt nascute peste noapte, si sunt construite sau relevate post-decembrist doar in parte:
    1. citesc Eminescu (chiar ieri) si Caragiale … si aflu ca eram la fel acum 150-100 de ani …acelasi popor, situatii si comportamente identice pana la similitudine … deci (a) nu ni se trage (numai) de la evul comunist intunecat si (b) nu ne trece usor
    2. am fost crescut si convins candva de exact opusul celor patru concepte fundamentale…chiar credeam ca suntem doar ghinionisti, altfel frumosi, destepti si buni la suflet… well, not anymore, acum, dupa 24 de ani (exersandu-le zi de zi) chiar am ajuns sa cred in realitatea celor 4 concepte, asa cum le-ai descris mai sus … si precizez ca nu ma las usor influentat de parerile altora
    3. cand cineva cu acces la internet si cu atata informatie la dispozitie , scrie negru pe alb in anul de gratie 2014, aidoma propangandistilor securitatii din anii 50, “Regele Mihai a cedat tezaurul la rusi ca sa poata sa plece din tara” , chiar nu prea cred ca sunt mari sperante sa ne desteptam

  35. ratoiu says:

    bradut, cred ca iti este dor de tara si idealizezi. ceea ce nu-ti prea sta in fire, insa omul se mai schimba. sau il schimba (in)departarea. revino aici pentru mai mult de 6 luni si vei vedea romania asa cum este ea.

    cat despre andrei si blogul sau, da, tot respectul, chiar daca nu impartasesc nicidecum fanatismul patriotard pe care ti-l inoculeaza portul uniformei si care se agraveaza ingrijorator odata cu cresterea in grad.

  36. Dacu says:

    Gutten Tag.

    Deci, vreau sa afirm raspicat ca sunt doua lucruri diferite: ceea ce esti si ceea ce crezi ca esti sau vrei sa pari ca esti. In psihologie se stie foarte bine aspectul asta. O discutie este despre ceea ce esti. Si cu totul alta despre ceea ce crezi ca esti, cum vrei sa pari celorlalti ca esti, cum pretinzi ca esti.

    Conteaza foarte mult cum crezi ca esti, indiferent de cum esti in realitate.
    Ai mental bun, ai sanse sa te impui. N-ai mental bun, te mananca toti fraierii cu mental mai bun. Despre asta este vorba.

    Noi vorbim aici de “ceea ce vrei sa pari ca esti”.
    Nu conteaza cum sunt romanii. Ca sunt buni ca sunt prosti. Nu cred ca am termina o astfel de discutie, Nu conteaza cum sunt americanii. Conteaza ceea ce vreau sa para si unii si altii. Si va asigur ca ricanii vreau sa para intotdeauna mai cu mot decat sunt in realitate. Ei sunt cei mai tari, in general, in univers. Pe ei nu-i judecati aspru pt. asta dar pe amaratii de noi ne judecam toata ziua.

    Revin la articol: eu sunt de acord cu ideea articolului. Se potriveste cu ideile mele.
    De aceea cred si eu urmatoarele:
    1. Toate statele nationale, repet toate – s-au cladit pe “inventarea” natiunii. Natiunea este un termen relativ nou (vreo 200 ani) care a fost numa’ bun pt. eliminarea imperiilor din Istorie. Natiunile au trebui create insa in mentalul oamenilor, ajutati sa o perceapa mai concret. Examplu: limbile “nationale” au fost slefuite bine (inainte erau dialecte regionale foarte puternice – nu era o limba oficiala curata niciunde), in scoli materiile ca istorie nationala, etc erau unelte numa bune de “propaganda” nationala – de creare a constiintei nationale.
    Se mergea spre “natiune” prin eliminarea multietnicismului. Toate statele (sau majoritatea) au facut mai devreme sau mai tarziu sub o forma sau alta “schimb” de populatii pe criterii etnice. Si asta pt. a-si atinge obiectivul de stat national in care natiunea este majoritara, nu alte etnii.
    Deci “statul national” a cam fost ceva construit. Iti propui un tel, toate eforturile le pui in slujba atingerii lui, si in final il atingi.

    2. De ce toata povestea asta cu “statul national” ?
    Ca sa ajungem la … “patriotism”.
    Toata Europa a trecut la state nationale – fiind si un obiectiv natural trebuie sa precizam – iar noua celor de azi ni se pare ceva firesc, mersul firesc al istoriei – nu observam nimic demn de analizat (nu stiu daca era ceva “normal” si pe la 1848, cred ca ridica discutii aproge pe vremurile alea).
    Stimularea patriotismului era un factor important in acest proces. Construirea unui stat national nu se putea face fara armata – care trebuia sa-l apere, iar armatele “nationale” aveau nevoie de … populatie. Ca populatia sa accepte sa lupte – era nevoie de patriotism. De aia era – este asa important. (nu mai radeti de el !!!)
    Cum toate tarile au trecut prin procesul asta…. asa a facut si Ceausescu. A exagerat intr-adevar dar ideee era … de uz general.

    3. Ceausescu si-a propus si el (avea ca obiectiv probabil) si a resusit sa creeze un puternic sentiment de patriotism. De fapt a exagerat. Nu degeaba noii istorici ca Lucian Boia ataca “mitificarea istoriei”. Pt. ca aceasta mitificare a avult loc intr-adevar sub Ceausescu. Cultul lui Mihai Viteazul, Mircea cel Batran, Burebista, Decebal, etc, etc erau ceva reale. Era de fapt cultul conducatorului unic care se continua firesc cu Ceausescu.
    Intentia era buna: crearea patriotismului. Orice lucru insa care se exagereaza devine negativ deci rezultatul a fost perceput ca negativ.
    Dar intentia era buna: cititi si voi istorie sa vedeti cum era Romania inainte de comunisti – rata a analfabetismului, larga parte a populatiei la limita … “civilizatiei”, mase doar folosite, bogatiile tarii imbogateau industriasi straini, etc – tablou standart. Cand primesti asa “material” nu poti porni la concurs cu gandul sa cuceresti locul intai. Era nevoie de “prelucrare” serioasa a populatiei.
    Asa vad eu problema. Comunistii si-au propus teluri ambitioase – think big cum se spune azi – au facut eforturi uriase – si totodata au depasit fara jena orice bariere de “democratie”, umanitate, etc.

    4.Patriotismul este mare chiar si acum la tarile “mari” – au mai multe reusite intr-adevar care hranesc probabil acest mecanism, dar in principiu sunt de parare ca patriotismul trebuie “ajutat” cu intentie – si deci in aceste tari mari intentia se manifesta.
    In tari “vasale / aproape sub ocupatie” insasi aceasta intentie de ajutorare a patriotismului este distrusa, sabotata incat ar deveni peiorativ sa il sustii.

    La un moment dat gandeam “cum se poate ca un stat sa existe daca toti cetatenii lui fara exceptie il injura” (e vorba de Romania evident). Desi toti suntem de acord cu injuraturile, totusi m-am intreb daca nu cumva consecinta (disparitia statului) este de fapt chiar cauza. Cand o societate intreaga ajunge la o concluzie (suspect de periculoasa) ma intreb daca nu cumva societatea a fost “ghidata” sa mearga in directia asta.

    5. Distrugerea pariotismului, lipsa lui – nu am cuvant antonim pt. patriotism.
    Este mai de dorit lipsa patriotismului decat prezenta lui ? Ce este mai util ?
    S-a reusit intr-un timp record sa se intoarca societatea cu 360 de grade.
    Chiar ziceam acum cateva luni: atat este de scarbita lumea in general de Romania incat daca ar fi maine un razboi, si s-ar incerca inrolarea, ar rade lumea pe strada – Noi sa ne jertfim ? Pt ce ? Mie ce-mi iese ?
    Schimbarea aceasta radicala a populatiei in 20 de ani mi se pare incredibil de suspecta. Din punctul meu de vedere este “prelucrare” a populatiei din nou, de data asta in sensul opus.

    6. D.p.m. d.v construira patriotismului este aspect pozitiv (chiar daca are exagerarile lui pe ansamblu este pozitiv) iar distrugerea lui este ceva negativ.
    Sa vedem cine a “lucrat” si in care din cele doua directii ?
    Ar fi interesant sa fie facut un studiu care sunt posibilli factori implicatii in fiecare din cele doua directii.
    Incep sa cred ca Ceausescu avea dreptate cand vorbea de “agenturili straini” in timpul revolutiei. Noi radeam ca prostii.

    Eu personal am “detectat” din discutii situatii concrete in care lucruri luate in deradere pareau pana la urma realizari intr-adevar ale epocii de aur, ridiculatizate intentionat pt. a urmarii un interes.
    Industria este “un morman de fier vechi” , combinatele uriase erau prezentate doar din perspectiva – imbecil de supradimensionate – si niciodata si din perspectiva: erau supradimensionate pt. ca nu erau gandite sa produca doar pt. piata interna ci pentru tot hinterlandul lui Ceausescu. Da, avea un hinterland in Africa de nord (acum ne uitam cum China devine “stapana” Africii pt. ca este prezenta economic acolo peste tot).
    Comtimul – combinat de crestere a porcilor foarte mare din Timisoara era gandit sa poata sustina d.p.d.v. alimentar Armata intreaga in caz de razboi – a fost “desfiintat” – de fapt vandut cu scopul ca cea mai mare ferma din Europa de est sa se deschida mai incolo in Ungaria. El exista de fapt si acum, chinezii cumparandul recent de la americanii de la Smithfield. Uite deci ca nu era cazul sa ne distrugem Comtimul ca si atatea altele, pt. ca unele chiar au avut valoare.

    Aceste exemple arata viermuiala din jur, prezenta constanta a intentiilor adverse.
    A, inca un exemplu:
    http://stareanatiunii.com/serviciile-secrete-rup-tacerea-in-cazul-rosia-montana.html
    care se incheie cu concluzia unui procuror militar colonel in rezerva :
    “România, din punctul meu de vedere – şi în atâţia ani de profesie în care am soluţionat multe cauze economice mi-am dat seama -, este, de douăzeci de ani, într-un război economic în care pierde bătălie după bătălie”

    Deci, d.p.m.d.v subminarea psihologica/mentala a natiunii este perfect credibila.
    Gandestete ce usor este de realizat asta: la fiecare licitatie platesti mita sa nu castige cel care isi doreste sa duca in directia buna societatea, te asiguri ca distrugi constant in loc sa lasi sa se creeze ceva pozitiv, intretii clientelismul, etc.
    Si normal ca nu multi rezista la niste sume de bani. Majoritatea cedeaza, negandindu-se insa ca de fapt cedeaza viitorul tarii, ei fiind doar omica etapa in acest plan mare intins pe zeci de ani.
    In astfel de situatii nu prea mai ai scapare. Decat cu o atitudine de genul “Exista un glont pt. fiecare !!!”.
    Cica asta iar fi spus Armata sarba lui Tito – agent sovietic parasutat in Serbia. Acesta a ajuns sef pe acolo, asculta de ordinele Moscovei dar asta nu era o problema, pana cand Moscova a sarit calul. Desi aveau controlul prin Tito si-au dat seama ca Armata era loiala statului si controlul complet l-ar avea daca … armata ar depune armele. Armata s-a opus, Tito a venit cu ordine, a amenintat cu ocuparea sovieticilor, etc. Pana au venit la el si i-au spus ca … “Exista un glont si pt. tine” Si s-a linistit.

    Nu ai cum sa te opui uneori decat prin “purificari” din astea.
    Daca fiecarui factor de decizie in statul asta ii se ofera o suma de bani sa nu ia decizii in folosul statului, cum te poti opune ?

    Concluzie:
    ————————-
    – sunt si eu de parere ca subminarea mentala/psihologica a romanilor este dorita, ajutata pe diferite cai

    – e adevarat ca nici nu suntem noi prea breji dar dupa cum am aratat aici vorbim mai mult de cum ne credem decat cum suntem intr-adevar.

    – cred si eu ca de cele mai multe ori ne sabotam noi insine – dar sa nu uitam ca perpetuarea nonvalorilor in societate se face “de la centru” cu un fanatism religios – care se pare ca chiar lucreaza in societate.

    – interesele in jurul tarii sunt uriase – ca in cazul oricarei tari. Nu va faceti iluzii ca traim vremuri de pace. Agenturili lucreaza non stop in zona invilizibila – intre timp tu ai “divertisment” non stop la tembelizor.
    Vedeti cazul Yugoslaviei, uitati-va la Ucraina cat timp o mai vedeti, ofensiva Ungariei este ceva descrifrabil. Ungaria provoaca – s-a vazut foarte clar ca asta isi doreste doar. O afirmatie a unui leader maghiar (cred ca era din ambasada Ungariei la Bucuresti) a dat de gol aspectul asta. Normal ca nu pot obtine autonomie asa usor, dar pana atunci se ocupa cu … provocari.
    Ce cred eu ? Eu cred ca nici nu conteaza Ungaria. In spate trebuie sa-l descifram pe “prietenul” rus care se ocupa cu din astea. Cat timp Ro este orientata spre unchiu Sam, Ivan e nemultumit si o sprijina pe Ungaria – ii da sperante – cu scopul de a slabi Romania. That’s it !
    Vezi si presiunea pe Republica Moldova in aceeasi ordine de idei.

    – pt. cei care luati in deradere aspectele astea: nu traiti intr-o lume prea concreta, in care doar ceea ce se poate pipai devine credibil. Altfel totul este o fantasma. Avem dreptul sa intuim, sa observam si sa analizam tendinte pe perioade lungi, si sa tragem concluzii fara acordul nici unei oficialitati.

  37. Mihai says:

    Daca vrem sa sustinem existenta Romaniei autentice, cu valorile ei nationale care ne identifica drept romani (nu americani sau olandezi sau somalezi), atunci trebuie sa ii ignoram pe cei care invoca “evul mediu” si sa vedem unde origineaza toata mizeria asta. In afara de influentele voite si ordonate, pe care le-am acceptat noi si s-au perpetuat prin media si inocularea atitudinilor si cmportamentelor daunatoare, trebue sa realizam ca este cu neputinta sa schimbam ceva ACUM.

    Ceea ce este esential este sa prevenim acest cancer sa se extinda, pentru ca nu il putem extirpa. Daca ii prevenim extinderea, cu timpul se va retrage si va disparea. Cheia este EDUCATIA copiilor. De aici pleaca toate mizeriile si se dezvolta. Pentrtu ca peste putin timp cei care sunt in scoala gimnaziala acum vor devenii liceeni si studenti si vor fi cetatenii activi ai Romaniei. Daca ei sunt lasati de niste parinti iresponsabili sa se autoeduce de cate televiziuni si gasti de “prieteni” spre care au fost atrasi in capcana, spre droguri, sexualitatea devianta, pierderea timpuli pe facebook, atunci va fi din ce in ce mai rau. Cartile au devenit niste obiecte ciudate, demne de muzeu. Daca copii sunt indobitociti, atunci succesul indobitocirii Romaniei este garantat deplin.

    Daca cei care inca mai judeca oarecum drept din prisma moraliltatii ar face chiar si cate un gest marunt constructiv, zilnic, atunci ar avea cei vizati de cine sa rada, sau de ce nu poate din 100 de indivizi se va trezi unul. Daca un om simplu ar reusi sa induca un comportament constructiv unui copil atunci s-a castigat o batalie in sufletul unui om. Un astfel de exemplu este simplul gest de a ridica o hartie de jos pe care nu ai aruncat-o tu si pentru care gest nu te plateste nimeni, si a o pune la cosul de gunoi. Am vazut parinti care merg cu copiii la magazin si le cumpara o caramea, pe care copilul o desface si arunca cu dezinvoltura pe jos ambalajul sub ochii vanzatorului, caruia nu ii pasa si a parintelui, care nu are nici o problema.

    Ba mai rau chiar parintele este cel care face asta si da copilului un exemplu de urmat. Astfel de copii for fi la randul lor exemple pentru copii lor. Sa nu va faceti impresia ca scoala va suplini ceea ce parintii, prea ocupati sa isi mai educe copiii, nu fac sau nu vor sa faca. Scoala este aproape neputincioasa. Eu insumi am fost profesor si am incercat sa dau niste lectii de genul acesta alevilor si am reusit sa ma fac “de ras” in fata lor. Dar am totusi convingerea, ca din cateva sute macar cativa sa fi inteles ceva.

  38. Sicovitol says:

    Iar lovitura de grație, arma psihologică ultimă și cea mai perversă prin însăși natura ei paralizantă, este negarea tuturor punctelor din acea listă, în registrul unui fel de optimism național disperat, însă lipsit de temei. O mare parte dintre acele puncte sunt dureroase pentru că sunt adevăruri, iar dintre ele multe cu impact acut, hic et nunc. De exemplu, românii sunt, comparativ cu națiunile civilizate la al căror nivel aspirăm, în mult mai mare măsură corupți/țepari. Fapt statistic, care n-are nevoie de teoria conspirației pentru a fi explicat, dar care a dus și duce la smulgerea a multe fire de păr din capete de păgubit, cu marfa dată și cu banii ioc. Sau viceversa. BOR este un monstru instituțional cu un rol major în tâmpirea populației, nu există niciun dubiu. Etc.

    Ca și la nivelul individului, eșecul în a accepta și transcende suferința (produsă de asumarea lui “da, suntem cam de rahat”, în acest caz) creează stagnare și patologie a caracterului – adică exact ceea ce se vede în jur în România. Oameni care au ajuns să-și falsifice istoria mai dihai decât regimul precedent, numai ca să aibă de ce se agăța, numai ca să nu trebuiască să-și privească în față neajunsurile (vezi dacomania absurdă și recrudescența monarhistă a acestor ani).

    Fiind întrutotul pentru un etos național pozitiv (care va trebui creat, utilizând acel ansamblu de fapte, pentru mulți nefamiliar, care se numește muncă), trebuie să fiu de acord că e foarte greu, în acest moment, să contrabalansezi autocritica fără menajamente (care n-are cum să fie decât un vehicul al depresiei) cu un neo-etos pozitiv (care n-are cum să fie lipsit de o doză de “magie”, ca și în cazul tuturor națiunilor mari) – e foarte ușor să te încurci și să te lași dus, firesc, că e natural, pe calea de minimă rezistență (care nu e autocritica fără menajamente).

    Mă tem că foarte multe din “valorile și simbolurile esențiale ale României” fie n-au fost dintru început nici valori, nici esențiale, fie, și mai rău, au trădat franc un popor care are nevoie de așa ceva ca de aer. Ușurința cu care se lasă dinamitate este cea mai bună mărturie pentru volatilitatea lor.

    Românii sunt proști de buni. Un fel mai urât de-a spune că sunt ultra-naivi, dar totuși “politically correct” – adică ești tu prost, dar de bun ce ești. Au crezut din toată inima ceea ce le-a zis vodă, popa, președintele, Pro TV-ul, au vrut să fie bine. Numai că trebuie să și faci, nu numai să vrei și să continui să caști gura prin istorie la oricine se găsește să și-o deschidă pe a sa ca să-ți dea sfaturi proaste. Dar când e de făcut, e adio – tarele ancestrale care sunt pasivitatea, spaima aceasta nenumită și interminabilă a românului față de orice, lipsa de solidaritate, subțirimea caracterului (pe care nu vrem să le privim în față o dată pentru totdeauna, și prin urmare n-avem cum să le corectăm), concură toate spre a adopta inacțiunea. Bineînțeles bine sprijinită pe teorie, la care n-avem pereche.

  39. STELA says:

    multumim , o descriere sistematica 🙂 ; eu zic ca boala asta e veche ; nu degeaba ne-am costruit monarhia cu regi straini; poate ca, privind din perspectiva asta, mai avem sperante; doar am razbit,cu meteahna asta cu tot 🙂

  40. ag says:

    F. bun articolul, dar ce folos ca-l citesc 100…1000….100000 din cei care nu pot face nimic mai mult decat sa se infricoseze si mai mult pentru ziua de maine cand va fi mai rau sau din ce in ce mai rau. Ar trebui facut ceva de oameni curati la suflet, oameni pentru care “a avea” insemna confortul necesar iar “a fi” inseamna daruire, iubire, sacrificiu pentru o cauza, un crez. Unde sunt astfel de oameni care sa adune in jurul lor mii, zeci de mii, milioane sa poata starpi gloata care s-a culcusit in ce avem mai scump noi ca popor? Pacat, mare pacat…

  41. sinel. tudosie says:

    am scris despre o parte din aceste lucruri, pe pagina mea de fb, cu cateva luni in urma; sintem antrenati intr-un razboi, este razboiul dus de marile puteri pentru a distruge istoria si identitatea nationala. noua ordine mondiala nu are nevoie de state ci de …cetateni supusi…vite umane…

  42. Schimbarea trebuie sa plece din fiecare dintre noi. A jigni pe ceilalti pentru ca lucrurile in tara nu se intampla asa cum vrem noi, nu e un raspuns. Incearca sa schimbi ceva si apoi, in cel mai rau caz, arunca cu pietre, sau pleaca atunci cand simti ca locul tau nu mai e aici. Cand te uiti la orice alta natie cu visare, cand te gandesti ce buni si frumpsi sunt ei, nu te gandesti ca si ei au avut un inceput si ca inca au si ei uscaciunile lor. Serios, oameni buni, incercati sa vedeti paiul din ochiul vostru inainte de a vedea parul din ochiul altora. Vedeti binele din ceilalti, cautati-l si scoateti-l la iveala. Si apoi, daca sunteti siguri ca nu se poate, arunca cu pietre catre rau. Se intampla lucruri bune pe langa voi. De ce nu deschideti ochii sa le vedeti? De ce vedeti doar raul?

  43. cvm says:

    Nu-s total de acord, dar tema e buna si ar merita dezbatere nationala, pe toate canalele media.
    Vindecarea de o boala presupune identificarea ei si recunoasterea. Eu chiar cred ca avem cateva dintre acele boli. Ele au fost descrise fatis sau voalat de toti marii nostri literati sau filizofi. Ei si? Mai toate popoarele din jurul Mediteranei s-au afirmat prin hotie, jaf, trafic, contrabanda si asta nu acum 500 ani ci pana de curand. Constructia expresiei moderne a acestora tocmai de la asta a pornit: “da, ma. astia suntem si mai departe vrem sa facem asta si asta”.
    Cam asta cred ca ar trebui sa fie si atitudinea noastra. Da, asa suntem, avem aceste defecte si aceste calitati. Cum le putem adapta stilului de viata XXI ca sa nu mai parem mereu magarii indaratnici ai Europei?
    Desi, pana la urma, chiar daca parem asa, chiar conteaza? Ar trebui sa conteze gradul de fericire interna. Ei da, la asta merita lucrat.

  44. Dumitru says:

    ” BOR este un monstru instituțional cu un rol major în tâmpirea populației, nu există niciun dubiu. Etc.”- Prietene Sicovitol, citind articolul acesta si mare parte din comentariile facute (multe din ele chiar reusite), nu pot decat sa ma bucur, vazand ca sunt multi romani care au ceva in cap si care isi doresc sa isi vada patria dezrobita de “nebuni si de misei”. Ne plangem ca natiunea este tembelizata cu mass-media, ca tinerii nu mai citesc, nu mai cred, nu mai socializeaza real s.a.m.d. Ne dam cu totii seama ca se duce o lupta acerba impotriva poporului pentru a fi controlat si manipulat. In acest context, care ar fi solutia reala, in afara de a arata cu degetul acuzator spre unii sau spre altii- in cazul tau spre BOR?
    Stim cu totii ca foamea de bani a cuprins toata lumea, chiar si pe cei la care nu ne asteptam sa macar nu ne-am fi dorit. Insa te rog sa nu uiti ca unul dintre putinii gardieni ai moralei civice si ai bunului simt este Biserica (oricare ar fi ea). Este usor sa improsti cu noroi in ochii altuia cand tu insuti nu ai facut nimic pentru a schimba starea de mizerie a natiunii. Prietene, nu mai amesteca pe toata lumea laolalta pentru ca nu suntem toti la fel. Sunt mii de preoti, pastori, predicatori si nu numai care fac o treaba fantastica pentru oameni, pornind de la ajutoare financiare si materiale, pana la cercuri de lectura cu copii, concerte, tabere de vara si iarna, pelerinaje si multe altele menite sa ridice moralul cazut. Lasati ocara si puneti mana si ajutati in toate formele si modurile daca vrem schimbare. Fara implicare personala a fiecaruia dintre noi, vom trai in acelasi rahat pana ce ne vom satura. Si cand ne vom satura o vom lua de la capat.

  45. nic says:

    Dragi compatrioti,
    In definitiv ce urmariti cu apa asta chioara compusa din cuvinte.?
    Atitea personalitati distincte vocifereaza ….si nu sunt alceva decit butucii pe care sta Romania astazi. Macar cedati din mareata voastra personalitate, sa cada odata sandramaua cu guzgani cu tot.
    De ce sa o faceti ? Personalitatile sunt distincte si nu pot forma nici macar stilpul unui cort.Stati ascunsi dupa creion si nu vi se vede capul de guma.Fiti macar odata de acord cu Brukner….
    Faceti pe prostii si uniti-va !

  46. Sorin says:

    Care Brukner?

  47. Silviu Radu says:

    Sunt de parere ca articolul este extraordinar de adevarat si ar trebui citit de toti romanii macar o data pe saptamana.

    Dar am o problema. Am citit citeva comentarii la articol si imi dau seama ca siteul asta este scuzati-ma, citit sau de dobitoci, sau de oameni pe care ii deranjeaza foarte tare ca dl Brad Florescu spune adevarul. Nu va mai obositi tradatorilor sa defaimati articolul, gata s-a scris, lumea a vazut ce se intimpla, nu va mai obositi sa demontati articolul ca nu aveti cum, este prea bine scris, asa ca duceti-va si plangeti-va la tati vostru dracu ca a dat-o in bara de data asta si nu l-a putut opri pe dl Florescu sa scrie un articol excelent.

    Si in plus pentru cei care il acuza pe dl Florescu ca este plecat din tara si d’aia scrie asa le spun atat: poate si dansul are nevoie sa plece un pic din zona atacurilor descrise ca sa poata un pic sa isi dea seama ce se intimpla. Dar sa nu va fie frica, sunt convins ca dansul se va intoarce acasa unde ii este locul cat de curand.

  48. Nicu B. says:

    Exceptional articol! In aceeasi ordine de idei, imi permit sa repostez un comentariu adaugat de curand pe o retea de socializare: “Pe profesorul universitar Radu Baltasiu (sociolog de prima mana si director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE) am avut ocazia sa il intalnesc acum ceva vreme. Este un personaj de exceptie si cu o cultura deosebita, un roman adevarat! Daca il asculti vorbind, pledand argumentat, realizezi ca traiesti intr-o minciuna colosala, ca sindromul “statului absent” este la ordinea zilei in Romania, ca demitizarea istoriei, manipularea mass-mediei, distrugerea invatamantului autohton, promovarea non-valorilor, hulirea credintei nu sunt facute la voia intamplarii, ci sunt dirijate intru cultivarea complexului de inferioritate si formatarea de baza a identitatii romanesti (sila de a fi roman). Tot el ne-a transmis ca noi, romanii suntem in plin proces de pierdere a rafinamentului intelectual, a artei ascultarii reciproce, iar cel mai mare viciu care ne dezradacineaza este lenea de a citi. A lectura un Anton Golopentia, C-tin Radulescu Motru, Nicolae Iorga s.a. – aceasta este singura sansa de a ne conserva identitatea, cultura, istoria si credinta. Tin sa mentionez ca ofensiva asupra acestui profesor care spune lucrurilor pe nume se face pe multe cai (de lecturat aici: http://www.george-damian.ro/ofensiva-impotriva-profesorului-baltasiu-3084.html ), multi fiind deranjati de adevarurile spuse de R. Baltasiu. Sincer, acesta este unul din oamenii contemporani care trebuie cautati, ascultati, potentati si protejati daca vrem ca aceasta tara sa mai aiba o sansa! Sa ascultam o frantura din conceptia lui Radu Baltasiu: http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/03/13/radu-baltasiu-nationalism-doctorate-societate-civila-studenti-basarabia/ “… De fapt, discutia pe care Dl. Tokes si ceilalti incearca sa o poarte [este], de fapt, o batalie in zona etichetarii. Cine are dreptul sa fie nationalist in tara asta? Si aceasta batalie este pe muchie de cutit. Pentru ca a fi pro-roman, a te preocupa de soarta minoritatii romane din zona Harghita-Covasna, a te preocupa de cultura romana, in general, in special cea interbelica, atrage etichete din partea unor ONG-uri controlate pe filiere mai mult sau mai putin transparente. Si cea mai grava eticheta este cea de “nationalist”, care este sinonima cu cea de “antieuropean”. Din acest punct de vedere, institutiile statului sunt timorate, incapacitate… Noi avem deja dificultati in a studia spatiul national pe linie de doctorat. Pentru ca exista riscul ca oamenii care gandesc ca Dl. Tokes si care se afla in Ministerul Educatiei, in diferite comisii de doctorat, sa tranteasca respectiva teza, ca fiind antieuropeana, nefiind la curent cu literatura [curenta pe respectivul subiect]… In acelasi timp, ei [ungurii, “secuii”], desi li se spune, in propriul lor sondaj, ca nu au ce face in strada pe problema nationala, ei incita si sunt considerati europeni, e relativ ok chestiunea asta… Vreau sa va spun ca aceasta emisiune sunteti o exceptie. Pentru ca spatiul romanesc este, aproape in integralitatea sa, ocupat de un discurs in cel mai bun caz… neutru pe problema romaneasca, ca sa nu spun anti-romanesc”. “… acest lucru a devenit posibil ca urmare a cuceririi sistematice a dreptului de a eticheta ce e bun şi ce nu, în ceea ce priveşte naţionalitatea. A fi naţionalist ungur e acceptabil pentru societatea deschisă, dilematici, şi în, general, de către toate echipele care au ocupat terenul public numit “societate civilă”. A proteja România, românescul, “noi-”ul, ar fi în logica lor, în cel mai bun caz, dovadă de retard intelectual, dacă nu “antieuropean” de-a dreptul. A gândi româneşte în termeni naţionali este un stigmat. Poţi pierde doctoratul, cursurile şi poţi fi trimis în gulagul oprobriului public, în România“.”

  49. Jenelea Pricop says:

    Foarte bun articolul.Imi place.Sunt de acord ca tara noastra si poporul nostru este “fiecare dintre noi”.Imi iubesc tara si neamul meu cel romanesc chiar daca suna a vers mult cantat in epoca comunista imi place si este adevarat.Imi invat copiii sa fie patrioti si nu am sa ma dezic niciodata de tara mea si neamul meu.

  50. Tezeea says:

    Una e să folosim un limbaj decent, care arată că suntem civilizaţi şi alta e să nu spunem nimic despre conducătorii aleşi şi plătiţi din taxele alegătorilor. Deci , dacă Ponta e un hoţ dovedit, pentru că a plagiat, de ce să nu spun? Sau că e un mincinos notoriu, dacă luaţi cam jumătate din declaraţiile lui din ultimul an. Nu, n-am spus nicioadată că suntem popor de hoţi şi leneşi, dar nu tac atunci când întâlnesc un medic şpăgar şi nepregătit sau un funcţionar public care-şi bate joc de mine pentru o hârtie. Una sunt simbolurile naţionale şi alta e hoţia şi lenea, ambele trebuie taxate pe loc, altfel ne scufundăm în mocirlă. ”Propaganda naționalist-ceaușistă avea, totuși, niște limite” spui. Zău? Păi cine i-a infect pe români din 2008 încoace pe tv-uri şi net bazat pe stilul de de dinainte de 89? Nu cumva Voiculescu, unul care s-a îmbogăţit din acea propagandă comunistă şi-acum o pune în aplicare, cu haine moderne, ca să fie el la putere? Câte din expresiile din lista ta au fost inventate de antenişti şi repetate până la saturare ca să intre prostimii în cap?

    • @Tezeea: uite, de asta nu-mi plac comentariile pe blog. Oameni ca tine, oameni care ar putea schimba lumea, care ar putea răsturna guverne, se irosesc într-un comentariu în loc să se lupte cu establishment-ul.

  51. Roxana says:

    Excelent articol! Ex-ce-lent! Ar trebui publicat in toata blogosfera, pentru a fi citit de cat mai multe persoane.
    Singurul lucru ce ma intristeaza e faptul ca apar, din nou, comentariile negative ale acelorasi compatrioti vizati in articol.
    Nu sunt in masura sa critic, dar trebuie sa spun ce am pe suflet: oameni buni, domnul Brad Florescu a scris articolul nu fiindca nu se afla in tara si e macinat de nostalgii. Tocmai fiindca nu se afla in tara are o perspectiva mai clara asupra lucrurilor si stie sa puna punctul pe litera respectiva.

    De ce nu ne putem da seama ca toata energia ce o irosim in criticat, aratat cu degetul, barfit etc., o putem folosi pentru a schimba cu adevarat ceva in tara noastra? Exact ca in povestea lui Creanga, vedem drobul de sare, dar in loc sa il luam de acolo, stam si ne plangem de mila. Sau asteptam sa vina Uniunea Europeana sa ne moaie posmagii.
    Nu a zis nimeni ca romanii sunt cei mai “tari din parcare”, dar nici chiar “coada Europei” nu suntem. Suntem niste oameni normali, ce au trecut prin multe de-a lungul istoriei si care au potentialul si capacitatea de a face lucruri mari. Trebuie doar sa incepem, incetul cu incetul, sa construim Romania pe care ne-o dorim (suna putin propagandistic, dar cam asta e adevarul).
    Multumim, Brad Florescu!

  52. Alex says:

    Incredibil! Am avut un sentiment foarte ciudat citind acest articol: parca autorul a reusit cumva sa intre in mintea mea… Pe masura ce inaintam in citit m-a cuprins o… frica! Mai sunt si altii care gandesc ca mine? Mai sunt si altii care citesc ceea ce citesc si eu si nu numai, ci reusesc sa si vada mesajele care puse cap la cap scot la iveala UN ADEVAR CRUNT! Am fost, SUNTEM si vom fi in PLIN RAZBOI! Un razboi impotriva neamului nostru…

    Un articol EXTRAORDINAR care m-a ravasit de-a dreptul!

  53. Nu cred ca ne va invada fizic nimeni, pentru ca suntem invadati deja. Economia din Romania (nu a Romaniei) este parte a economiei globale. Iar ceea ce Bradut Florescu a descris se numeste defetism. Si alte popoare practica asta. Dar trebuie vazut nervozitatea sociala si defetismul si ca o disperata cautare de model, de disperare ca aspiratiile nu se regasesc in jurul nostru. Firul rosu al eseului din expunerea lui Bradut Florescu este acela ca de fapt de fiecare din noi depinde cum va merge natia asta mai departe. Este intr-adevar usor sa dai vina pe ceilalti. Dar depinde de noi sa nu dam spaga, sa nu inchidem ochii la coruptia morala, sa ne dam demisia cand culpa morala este pusa pe masa. Etc. De maine, incepand de maine. Restul este Times New Roman. Iar despre Dorel? Bautura careia i-a facut reclama agentia de publicitate era si este un surogat alimentar, tip brandy. Agentia aceea a luat bani din coruperea mintilor unor consumatori. Si-a cerut scuze vreodata? Acum se cauta Dorel in draci, nu avem meseriasi.

  54. Marius B says:

    Romanii isi fac idolipolitici prea repede si tin de ei prea intens si mult timp, iar asta ii face sa confunde apoape tot timpul oamenii cu institutiile pe care le conduc ! Expresia ”tara de cacat” a fost inventata de frustratii si chiorii care nu vad ca oamenii fac din tara lor ceea ce fac !

  55. Hilohi C-Mihnea says:

    Incep prin a sfarsi cu partea mai usoara. Cititi, va rog, Victor Suvorov – “Spargatorul de Gheata”, sau “Ziua M” (sunt mai multe lucrari, inclusiv pdf, toate de dimensiuni mai mult decat rezonabile ca parcurgere) si va veti lamuri mai mult si MAI BINE despre Barbarossa, WW2 si lume, in general. Cat priveste postarea dv.- sunteti un tip pozitiv – va stau la dispozitie si pentru intreprinderi pozitive! Daca eu -un caprar oarecare- am cateva (“vreo doua” …), dv., sigur, aveti mai multe! Haideti, batem palma!

  56. Bunica says:

    Foarte bun articolul per ansamblu. As dori sa fac doar doua remarci care lipsesc din articol:
    1. Principalul element cu care suntem “cuceriți” la ora actuala este LIMBA. Ma mir cum nimeni nu vorbește, nu vede, nici chiar autorul acestui articol, că la ora actuala România a fost ocupata cu o altă limba, străină, cu care a fost “invadata” cultura în special muzica pe care o asculta populimea. Nimeni nu se scandalizează și tuturor li se pare normal ca la toate radiourile și la toate tembeliziunile sa se difuzeze în proporție covârșitoare numai muzica într-o limbă străină (chiar satanista i-aș spune eu). Principala arma cu care se poate distruge sufletul unui neam este sa ii schimbi limba.
    2. Degeaba te faci că nu vezi aspectele mai neplăcute ale neamului și nu vorbești despre ele ca nu rezolvi nimic. O boala dacă vrei să o vindeci mai întâi trebuie să conștientizezi ca o ai. Dacă te crezi perfect sănătos niciodată nu vei face ceva ca să te vindeci.
    3. Privind lucrurile din perspectiva acestui articol se poate constata ca la ora actuală rușii sunt mai puternici și mai “sănătoși” ca oricând. Și-au învățat lecția și nu ar strica deloc sa ne vindecăm de boala numita “rusofobie”, sa ne împrietenim cu ei și sa fim puternici împreună în fata satanelor mondiale și a satanismului cu care am fost invadați și cuceriți.

  57. Bunica says:

    Un articol foarte bun per ansamblu care puncteaza foarte bine niste aspecte. As dori sa fac totusi niste remarci care lipsesc din articol:
    1. Principalul element cu care suntem “cuceriți” la ora actuala este LIMBA. Ma mir cum nimeni nu vorbește, nu vede, nici chiar autorul acestui articol, că la ora actuala România a fost ocupata cu o altă limba, străină, cu care a fost “invadata” cultura, în special muzica pe care o asculta populimea. Nimeni nu se scandalizează și tuturor li se pare normal ca la toate radiourile și la toate tembeliziunile sa se difuzeze în proporție covârșitoare numai muzica într-o limbă străină (chiar satanista i-aș spune eu). Principala arma cu care se poate distruge sufletul unui neam este sa ii schimbi limba.
    2. Degeaba te faci că nu vezi “bubele” neamului tau și nu vorbești despre ele, nu le critici, ca nu rezolvi nimic. O boala dacă vrei să o vindeci mai întâi trebuie să conștientizezi ca o ai. Dacă te crezi perfect sănătos niciodată nu vei face ceva ca să te vindeci.
    3. Privind lucrurile din perspectiva acestui articol se poate constata ca la ora actuală rușii sunt mai puternici și mai “sănătoși” ca oricând. Și-au învățat lecția și nu ar strica deloc sa ne vindecăm de boala numita “rusofobie”, sa ne împrietenim cu ei și sa fim puternici împreună în fata satanelor mondiale și a satanismului cu care am fost invadați și cuceriți si la care ei se opun cu succes.

  58. Sim says:

    Ma bucur sa vad ca din ce in ce mai multe voci se ridica si spun lucrurilor pe nume.
    Cine nu vede ca suntem intr-un razboi psihologic, cultural, economic global, dar, mai ales, national (ca pe asta il simtim mai aproape) e orb de-a binelea. Economia, valorile, limba, credinta, pamantul, demnitatea, oamenii, toti si toate calcate in picioare.

    Eu m-am mutat undeva prin Bucovina de cativa ani si vreau sa va zic ca atatia oameni minunati pe metru patrat nu am vazut niciunde pana acum! Exista si oameni rataciti de pe calea demnitatii umane, ca peste tot. Si cu ce m-ar opri asta din ce as avea de facut? Dimpotriva, motiveaza.
    O mana de oameni cu vointa tare pot schimba lumea. Nu lumea intreaga, ci lumea din jurul lor, comunitatea, orasul…
    Da, pe internet, in mass-media lucrurile pot arata jalnic. Insa, va spun, vad multa speranta in jurul meu, multi tineri, care intuitiv simt “romaneste” si isi ridica vocea! Vad oameni cu familii mari, care mai au timp si dorinta sa se implice si in treburile cetatii, sa-i ajute si pe altii, vad oameni curajosi iesind din rand, inchizand tembelizorul si FACAND CEVA, asa fara fanfara. Iar dintre cei care FAC CEVA, mi se pare si autorul acestui articol, pentru ca ridica vocea si spune ce vede (si ce vad multi de atata vreme).
    Asa ca, mie una, nu trebuie sa-mi zica unii sau altii ca Romania e asa si pe dincolo. Eu o cunosc si o iubesc, ASA CUM E si CUM A FOST si CUM VA FI.
    Oare poti sa mai ai constiinta de roman, de om, daca vezi durere si ratacire in jurul tau si nu faci ceva?

  59. Manole says:

    “Armata Roșie a anului 1941 era alcătuită în mare parte din recruți adunați de prin “republicile” anexate frățește cu două decenii mai devreme.”
    Care’s republicile alea anexate după 19 7!? Georgia? Armenia?
    Papagalul naționalist-rusofil Puric e o valoare!?
    Oricum, slab textul.

  60. Miroslav says:

    Daca nu va convine nu aveti decat, nu-l publicati!

  61. […] Arma secretă a României – Tedoo.ro […]

  62. […] Arma secretă a României, Brad […]

  63. […] am citit un articol scris cu foarte mult patos de un blogger. Recomand să îl citiți, poate o să vă regăsiți, eu unul nu am făcut-o. Nu înțeleg cum ai […]

  64. […] Sursa: https://www.tedoo.ro/arma-secreta-a-romaniei/#comment-10604 […]

  65. […] S-a „demitizat” atât de aprig și nedisociat încât s-au dus naibii, odată cu Ceaușescu, și Ștefan cel Mare, și Mihai Viteazul, și Mihai Eminescu. Am abordat subiectul aici. […]

Lasă un comentariu