Tedoo cu Brad Florescu

Andreea Mazilu. Două luni în Asia. Ieșirea din Labirint.

Mărturisirea sinceră și emoționantă a unei avocate care și-a găsit prin călătorii ieșirea din propriul labirint.

Nota lui Brad. Cum m-am cunoscut cu Andreea o să povestească ea. Ce-am făcut, ce-a făcut o să povestească tot ea. Eu vreau să spun atât: mă bucur și mulțumesc întâmplării (și rețelei Facebook) că mi-a adus-o în cale pe Andreea, o avocată de 40 de ani cuminte, vie, caldă și curioasă ca un copil. Am descoperit-o călătorind împreună și acum o redescopăr, cu aceeași plăcută surprindere, citind că cele două luni petrecute în Asia au reprezentat pentru ea ieșirea din propriul labirint. Hai să vedem cum a făcut.  Sărutmâna, Andreea.

Text de Andreea Mazilu

Labirintul.

Când eram mică tata mă ajuta să-mi strunesc răbdarea aratându-mi cum se învăţase singur, mai în tinerete, să îşi ţină nervii şi neliniştile în frâu când situaţia chiar nu-i permitea vreo manifestare. Pe o hârtie albă, cu pixul sau cu creionul, desena linii continue, subţiri, şerpuitoare, care, până la urmă, prindeau forma unui labirint.

Nici lipsa de spaţiu pe coala de hârtie (dacă se termina lua alta), nici pasta pixului care se consuma şi nici vârful creionului care se rupea nu-l făceau să se oprească. Era într-un fel de transă, curbă după curbă, stânga-dreapta, mărunt-mărunt-mărunt….. Doar când simţea că starea s-a dus sau că se putea manifesta calm, doar atunci punea punct.

O destinaţie precisă și un traseu incoerent, aşa arăta itinerariul ultimilor mei ani. Un labirint pe care mi l-am desenat singură și în care m-am tot pierdut cautând ieșiri nepotrivite.

Dead ends.

După un timp m-am uitat la desen, m-am uitat la mine și m-am întrebat, năucă: “Asta am vrut? Un dead end? Un worst case scenario? Cum am ajuns aici? Ce fac mai departe?” Încercând să scap, am ajuns să desenez un alt labirint, în care sfârșesc captivă ca un fluture în țesătura păianjenului.

Răspunsurile nu le găseşti forţându-ţi şi scremându-ţi fiinţa. Trebuie sa fii lejer şi liber pentru ca ele să ajungă la tine. Conştientă de asta mi-am făcut bagajul şi-am urmat destinaţii după destinaţii. Când te mişti, după ce ai stat o perioadă neclintit, într-o singură poziţie, eşti plin de furnicături şi înţepături în mâini și picioare; la început durerea e intensă, apoi din ce in ce mai slabă, până nu mai simţi nimic şi ajungi poți să alergi în voie. Libertatea de mişcare şi decizie au fost marele meu noroc.

Vreau să plec din viața mea.

După aproape 13 ani de muncă pe cont propriu, într-un domeniu arid, nefiind copilul vreunui nume care să-mi deschidă uşi, cu lehamitea în gât de toată prostituţia intelectuală şi caracterială la care te obligă sistemul românesc – mai ales dacă vrei să supravieţuieşti pe cont propriu, profund nefericită de starea centrifugală în care eram prinsă (zi de zi învârtită până dincolo de limite), tot căutam siguranţa şi liniştea unei vieți banale, care să-mi permită un minim control.

Cea mai nefericită povestire de amor pe care o trăisem mă coborâse în tomberonul vieţii, aşa că fusesem servită aproape cu tot ce se găseşte în zona respectivă.

Am decis să plec puţin din viaţa mea, în străinătate. A călători este unul din lucrurile care mă fac fericită şi acesta a fost medicamentul potrivit.La început mi-am ales destinaţii comode și ușor accesibile, prin Europa. Am colindat câte o lună în fiecare. Singură.

O ușă deschisă.

Oameni pe care nici nu-i cunoşti îţi pot deschide uşi şi schimba viaţa. Trebuie doar să fii în încăpere şi să vrei să ieşi. Sau să intri. În funcţie de fiecare. Am ratat tura organizată la începutul lui decembrie de Brăduţ Florescu în sudul Thailandei. Locuri neumblate, neturistice, descoperite de el în du-te-vino-ul lui. Dar m-am asigurat că sunt prinsă în cea din februarie.

Din nelinişte în curiozitate, din curiozitate în căutare, unde să mă mai duc şi ce să fac în zonă, m-am năpustit pe capul omului și-am stat acolo până i-am stors un itinerariu.Voiam să răscolesc lumea, aflu răspunsuri, să-mi găsesc liniştea, independent de vreo prezenţă în viaţa mea.

Brăduţ mi-a arătat ce era în spatele uşii la care mă tot uitam cu ochi tâmpi dar n-aveam curaj s-o deschid. Îi eram o străină; nu ne lega nicio amintire comună, nici măcar nu ne cunoscuserăm personal până atunci. I-am admirat seriozitatea şi implicarea cu care a abordat cererea mea de a-mi trasa nişte direcţii şi de a mă-ndruma. Unde să merg singură, unde să nu merg,….

1 2 3 4 Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 20 Comentarii

  1. AbianInstal says:

    …mai sunt si alti bucuresteni (get-beget) care vor sa “plece” de acasa….;)
    Adica sa se duca cu “pluta” la “capatul lumii”.

  2. ib says:

    mai vreau! mai vreau să mai scrie, să mai citesc recuperarea ei! mai vreau!

  3. Larisa says:

    🙂 de cand am inceput sa citesc articolul, mi-am dat seama ca este povestea regasirii cu sinele… si am citit ca protagonista este avocata, iar dupa urmatoarele 2 randuri m-am mirat de cat de bine scrie 🙂 si uite unde ii era vocatia 🙂 ma bucur, frumoasa poveste.. succes, Andreea!

  4. teodora says:

    as vrea si eu sa o cunosc pe Oana din Bali, voi fi acolo in mai, cum s-ar putea?

  5. Nickescool says:

    Eu de cand am fost in Thailanda si chiar in Chiang Mai nu mai cred ca esti acolo,ba cred ca ti scrii articolele dintr un apartament din Bucuresti cu Atlasul in fata,,,:)

  6. Florin says:

    Povestea asta e povestea mea. Ma regăsesc cum nu mi-am închipuit în rândurile de mai sus. “După aproape 13 ani de muncă pe cont propriu, într-un domeniu arid, nefiind copilul vreunui nume care să-mi deschidă uși” – pentru mine au fost peste 20 de ani, cu unele succese suficient de plăcute ca să-mi dea iluzia că sunt pe drumul cel bun. Labirintul, figură clasică a arhitecturii peisajului și grădinilor din evul mediu și până nu demult, e figura de stil perfectă prin definiție. Îți dă iluzia că urmezi un traseu linear, pentru a ajunge într-un final inexorabil în punctul de plecare. Singura șansă pe care o ai de a evita catastrofa e să spargi zidul cumva. Povestea asta e povestea unei spărgătoare de ziduri 🙂 Mulțam fain, Andreea, mulțam fain, Brăduț. Fain de tot. E genul de text pentru care continui să ies din cabină dimineața și să deschid capacul de la laptop. Genul de poveste care mă convinge, dacă mai era nevoie, că indiferent prin ce dificultăți trec, în vecii vecilor nu mă mai întorc la viața anterioară. Cum e vorba aia? “you made my day!”

  7. Marius W. says:

    Frumos scrisă, din suflet!

  8. Alina says:

    Mai scrie, Andreea!

  9. robert says:

    Este minunat ce ai putut transmite prin acest articol! Bravo Andreea!

  10. Diana says:

    Foarte frumos articolul; mi-a placut mult expresia “ma coborase in tomberonul vietii”

  11. […] așteptările tuturor. Articolul „Două luni în Asia. Ieșirea din labirint” (https://www.tedoo.ro/andreea-mazilu-doua-luni-in-asia-iesirea-din-labirint/) a avut mare succes, ceea ce s-a văzut în like-urile și comment-urile adunate în doar câteva […]

  12. […] mă urmărise, îmi citise postările și a simțit sămânța din mine. Și am scris un articol, Maria Mazilu, ieșirea din labirint. În momentul în care Brad a postat articolul în momentul acela s-a produs declicul în mine și […]

  13. […] „Două luni în Asia. Ieșirea din labirint” publicat pe Tedoo.ro a fost lung dar de mare succes. Maria îmi povestește cum, din cauza […]

Lasă un comentariu