Tedoo cu Brad Florescu

Amazingrace.ro a devenit Tedoo.ro!

Atunci când ajuţi schimbarea, trebuie să fii la rândul tău gata de schimbare. Demarat cu entuziasm mult şi resurse puţine, Amazingrace.ro a fost un produs bun la vremea lansării. Pentru 2011, era nevoie de mai mult. Aşa a apărut Tedoo.ro.

Brad Florescu 1 brad and elena roughs34

Tedoo: Ocolul Pământului de 10 ori.

Am lansat Amazingrace.ro în toamna lui 2007, într-o perioadă în care conceptul de turism independent era privit ca o nebunie. Românii se înghesuiau la agenţiile de turism pentru a-şi cumpăra vacanţe standardizate şi scumpe. În 2007 se discuta doar despre pachete all inclusive, zboruri charter şi hoteluri-coteţ. Lumea începea în Tenerife şi se termina la Dubai.

După trei ani, românii au învăţat să călătorească şi altfel. Au învăţat să-şi cumpere cazari online, să-şi închirieze case pentru şederi mai lungi, să găsească şi să ia cele mai ieftine bilete de avion de pe piaţă. Lumea noastră s-a extins către alte orizonturi: astăzi discutăm despre Thailanda, Caraibe, Chile, Zanzibar sau Insulele Cook. Dar, mai important decât orice, am învăţat să ne construim vacanţe după inima noastră.

Fireşte, această schimbare nu e doar meritul nostru. Încetul cu încetul, alţi pasionaţi de călătorii au găsit timp şi inspiraţie pentru a-şi împărtaşi experienţele, impresiile şi înţelepciunea acumulată pe drumuri. Dacă în 2007 eram singuri (sau aproape singuri, să nu vorbesc cu păcat), astăzi există sute de bloguri de travel independent scrise de români pentru români. Multe înainte.

Dar atunci când ajuţi schimbarea, trebuie să fii la rândul tău gata de schimbare. Demarat cu entuziasm mult şi resurse puţine, Amazingrace.ro a fost un produs bun la vremea lansării. Pentru 2011, era nevoie de mai mult. Aşa a apărut Tedoo.ro.

Ieri, mai mult în joacă, am încercat să calculez investiţia totală în acest site. 400.000 de kilometri, cu avionul, cu maşina, cu barca sau la picior.  Adică de 10 ori ocolul Pământului de-a lungul Ecuatorului. Nici banii n-au fost puţini: 150.000 de euro investiţi în călătorii şi echipament. Dacă-mi cere cineva declaraţia de avere, îi arăt paşaportul.

Ce e nou în Tedoo.ro?

Mi-ar fi mai uşor să spun ce NU e nou, pentru că aproape totul e făcut de la zero. Am revăzut, selectat şi re-editat peste 500 de articole. Am trecut prin toată arhiva noastră de fotografii de călătorie. 30.000 de imagini dintre care le-am ales pe cele mai bune, le-am re-editat, re-exportat şi încărcat pe noul site. Conceptul, design-ul, funcţionalităţile au necesitat zile şi nopţi de lucru pe două fusuri orare. Per total, peste 1.000 de ore de muncă pentru ca tu să te poţi bucura de un produs media premium.

Totuşi, cum nimeni nu e perfect, cu siguranţă am scăpat din vedere anumite lucruri. Dacă sesizezi greşeli, neconcordanţe, dead links sau orice fel de probleme, te rog frumos să ni le semnalezi fie lăsând un comentariu la articolul incriminat, fie folosind formularul de contact din josul fiecărei pagini. Mulţumesc.

Noul Tedoo.ro îţi va permite să citeşti mai bine articolele care te interesează. Poţi vizualiza fotografiile mai uşor şi la rezoluţie mai bună. Poţi găsi cu rapiditate materiale pe subiectele care te interesează. Nu intru în detalii, o să vezi singur.

Articolele sunt organizate după o nouă filosofie. Categoria “Tedoo List” cuprinde inspiraţie şi ponturi pentru vacanţe ieşite din comun. În “Seriale” vei regăsi jurnalele principalelor călătorii pe care le-am făcut în ultimii 6 ani în Indonezia, Filipine, Malaezia, Maroc, Thailanda, Turcia, Grecia, Muntenegru, Polinezia şi aşa mai departe. Capitolul “Promo” conţine oferte şi ştiri fierbinţi din industria turistică.

Avem şi noutăţi de conţinut. Proiectul Thailander, turul Thailandei pe o motoreta cu ataş, a fost integrat în noul site. Te invit şi în noua secţiune “Blog” în care Elena şi eu vom povesti despre viaţa de zi cu zi pe insula Koh Phangan din Golful Thailandei, unde avem baza şi “redacţia”. Sper să fie o sursă de inspiraţie pentru cei care plănuiesc un an sabatic sau o vacanţă prelungită. Dacă vrei să vezi mai mult, în curând vom activa şi galeria foto, unde poţi călători prin imagini din toate locurile unde am fost până azi.

Ca să cunoşti alţi pasionaţi de călătorii, te invit să intri în comunitatea Tedoo.ro de pe facebook. Ne poţi auzi ciripind şi pe Twitter. ID-ul nostru este @tedooro.

Foto-blogul Tedoo.eu, cunoscut şi sub numele de “Poze în limba engleză” rămâne la locul lui.

Mii de mulţumiri

Înainte de a da marele click, permite-mi să adresez câteva mulţumiri. În primul rând, Crinei Novac, co-fondator al Amazingrace.ro în 2007. Fără pasiunea şi munca sisifică a Crinei n-ar fi existat nici “amazing-ul” de atunci, nici Tedoo-ul de astăzi. Crina s-a despărţit de echipa noastră în 2009, dar cele mai bune articole ale ei pot fi citite şi pe noul site. Crina, eşti oricând binevenită să publici noi poveşti.

Mulţumiri şi lui Iacob “Sy” Campia, autorul primului Amazingrace.ro, optimizat în 2009 de  Daniel Ştefănescu (mulţumim, Daniel!).

Le mulţumesc tuturor celor care, în timp, au contribuit cu poveşti şi imagini la lumea pe care încercăm să o construim aici: Antoaneta Roman, Andrei Iliescu, Monica Revecu, Răzvan Moldovan, Alexandra Ungureanu, Dorin Lucian Marsan, Andreea Sminchise şi multor altora, cu o menţiune specială pentru Bogdan Putinică, un prieten extraordinar care ne-a fost tovarăş de drum la propriu şi la figurat în toţi aceşti ani.

Revenind la ziua de azi, vreau să îi mulţumesc lui Adrian Diaconescu – Rubiqube, creatorul Tedoo.ro. Adrian a fost un excelent partener de dialog şi un coleg de echipă fantastic, dovedind o răbdare supra-umană în relaţia cu un atehnic ca mine. Ţi-l recomand cu drag pe Adrian. Doar ţine cont că nu mai are voie să facă site-uri travel-related timp de 100 de ani.

Thanks to our friend Khun Mister Ben Owen-Browne for the photo session.

Şi, bineînţeles, Elena Stanciu, căreia se cade să-i urez în primul rând bun venit în echipa Tedoo.ro şi să-i mulţumesc pentru tot ce va însemna site-ul acesta de azi înainte. Fără Elena, la ora asta aş fi fost încă la Irish Pub cu Adrian, încercând să alegem culoarea meniului principal.

Miile de mulţumiri ţi se cuvin ţie. Ai călătorit alături de noi şi ne-ai  făcut să mergem mai departe.

Gata. Asta a fost tot. TEDOO.

Brăduţ “Brad” Florescu
Fericitul Editor

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 20 Comentarii

 1. Bogdan spune:

  Vreme buna si mari linistite, drum bun Tedoo !

 2. eko spune:

  de unde frate 150 K ….. ??
  oricum felicitari

 3. Raluk spune:

  Vreau sa te corectez spunand ca Alex nu e o creatie 100% Adrian. A mai avut o colaboratoare cu siguranta.

 4. Brăduț "Brad" Florescu spune:

  @Bogdan: sa fie!
  @Eko: multumim. din munca.
  @Raluk: am corectat, doamna.

 5. ucshiva spune:

  Bradut, imi placea mult chestia cu click-ul pe continent, din headerul amazingrace. N-o poti implementa cumva si aici? :) Numai de bine. :)

 6. Brăduț "Brad" Florescu spune:

  @uschiva: am ales sa punem un main article in capul site-ului si sa lasam optiunea navigarii dupa continente si tari in meniul secundar. deh, ecranele sunt prea mici pentru toate :-) ma bucur ca ai venit si aici.

 7. sega spune:

  tedoo cat mai departeeeeeee

 8. LumeaMare spune:

  Am tot vrut sa spun ca arata foarte bine, felicitari, multi kilometri inainte si sa ramaneti o inspiratie pentru noi toti!

  Roxana

 9. Cosmin spune:

  Felicitari pentru ca ai ales sa iti traiesti viata asa cum ar trebui, sa te rupi de grijile mult prea multe si fara sens din splendida noastra tara…
  Suntem prea stresati traind aici, si eu zic ca nu meritam asta
  Maxime felicitari

 10. Ionel spune:

  E foarte exagerat sa afirmi ca in 2007 turismul independent era vazut drept nebunie, chiar foarte exagerat. Daca privesti asa, turismul independet e vazut exagerat si acum; de unii. Si pentru altii “lumea” se termina in Italia, Anglia sau Spania; sau Turcia la est. Depinde de orientari, de buget, depinde de multe.

 11. beeX spune:

  preponderent de curaj si de buget, as zice eu.

 12. Dan spune:

  hello! nu mai stiam nimic de tine de pe vremea web-ului! :)))

 13. Ramon Cotizo spune:

  Salut,

  presedintele de iarna e bine?
  Tare ma bucur sa dau de tine.

  All da best

 14. laura dumitru spune:

  Domnului Bradut Florescu,

  Va salut.Aveti toata admiratia si respectul meu…tot inainte , cu sanatate si ambitie!

 15. POPESCU ELENA spune:

  Bradut, daca nu ti-ai combina afacerile, pe acolo, cu asa zisul turism, te-ai putea numi asa cum iti spui.

 16. [...] This post was mentioned on Twitter by Petreanu and ruxandraPRedescu, Valerica Dragomir. Valerica Dragomir said: Amazingrace.ro a devenit Tedoo.ro! | Tedoo http://t.co/y2bwmQ2 via @tedooro [...]

 17. [...] Arăta ca un autobuz rural. Dintre cele 18 locuri de la bord, doar 7 erau ocupate. Eu şi Crina, în spatele nostru un cuplu de englezi pensionari, iar la coada avionului o familie de indieni, [...]

Lasă un comentariu